Ország-világ

2020.07.08. 14:04

A csecsemőgondozási díj emelése nagy megtakarítást jelent majd a családoknak

A Fiatal Családosok Klubja szerint a 2021 júliusától bevezetésre kerülő intézkedés évente 80-90 ezer családot érinthet Magyarországon.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Yuganov Konstantin

A csecsemőgondozási díj (csed) 2021 júliusában történő megemelése több tízezer forint megtakarítást jelent majd a családoknak – jelentette ki a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

Király Nóra hozzátette: az új intézkedés értelmében a csecsemőgondozási díj a bruttó jövedelem 70 százalékáról a 100 százalékára emelkedik.

Mindez évente 80-90 ezer családot érinthet Magyarországon – közölte. Havi bruttó 350 ezer forintos fizetés esetén például a szülést követő első félévben eddig 250 ezer forint csedet kapott az édesanya, de jövő júliustól 300-320 ezer forint közötti összeget visz majd haza – mutatott rá a civil szervezet elnöke.

Ez egy újabb olyan intézkedés, amely nagyon nagy összeget hagy a családok havi büdzséjében – hangsúlyozta.

Az anyáknak csak a bruttó bér személyi jövedelemadóját kell fizetniük – mondta, emlékeztetve, hogy a 2019-ben bejelentett családvédelmi akcióterv szerint a negyedik gyermekét szülő anyának egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetnie.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!