kreditet ér

2020.12.17. 12:25

Beleszámít az orvosegyetemi hallgatók előmenetelébe a járvány ellen védekezés

Beleszámít a félév teljesítésébe az orvosegyetemi hallgatók részvétele a koronavírus-járvány elleni védekezésben, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az orvos- és egészségtudományi egyetemek fenntartójaként minden feltételt biztosít nekik a félév sikeres teljesítéséhez.

Koronavírus-teszthez vesz mintát egy egyetemi hallgató a gyõrszentiváni Hungaro-Dalton Pedagógiai Innovációs Egyesület Égig Érõ Fa Kétnyelvû Montessori Óvoda dolgozójától 2020. december 1-jén. Folytatódik a szociális, a bölcsõdei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevõk is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A minisztérium az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében emlékeztetett: az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatók tanulmányi kredittel elismert gyakorlati tevékenységükkel közreműködnek a pedagógusok és bölcsődei dolgozók, a kormányhivatalok munkatársainak országos szűrésében, a klinikákon, kórházakban végzett betegellátási tevékenységben, és segítik az Országos Mentőszolgálat koronavírus-szűrési munkáját is.

A járvány elleni védekezésbe bevont, orvos- és egészségügyi képzésben tanulmányokat folytató hallgatók egyszerre szereznek hasznos gyakorlati tapasztalatot, és segítik az egészségügyi dolgozókat – tették hozzá.

Ismertették, hogy a szervező kormányhivatalok adatai szerint a pedagógusszűrés első két hetében 1624 fiatalt vontak be e feladatokba. Jelenleg is több száz egyetemi hallgató végez szűrési feladatokat, a kórházakban, klinikákon a betegellátásban körülbelül ezren vesznek részt.

Az átlagosan kéthetes elfoglaltság beleszámít a félév teljesítésébe, a hallgatók a munkájukért fizetést kapnak. Az oktatásban-nevelésben és a kormányhivatalokban dolgozók tesztelését a vonatkozó rendelet alapján hallgatói munkaszerződéssel végzik, a jövedelem adó-, szociális hozzájárulás- és járulékmentes – írták.

Tudatták, hogy az intézmények a 2021/2022-es tanévben a saját szabályzatukban foglaltaktól eltérően rendelkezhetnek a hallgatók tanulmányi és vizsgakötelezettségeiről, az érintetteknek kedvezőbb feltételeket biztosítva. A járvány elleni védekezésben dolgozó egyetemistákat tehát semmiféle hátrány nem érheti, és nem is éri – közölték, hozzátéve: minden oktató arra törekszik, hogy többletfeladataik figyelembevételével lehetővé tegye tanulmányaik sikeres folytatását.

A közleményben idézték Hankó Balázst, a minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárát, aki úgy fogalmazott: „a járványhelyzetben a hallgatók esküjükhöz méltóan állnak helyt, segítik a védekezést”. A járvány elleni védekezésben részt vevő fiatalokat köszönet illeti meg, tanulmányi előrehaladásukat az elvégzett munkának semmiképpen sem szabad hátráltatnia sőt, támogatnia kell – hangsúlyozta.

A kormány a veszélyhelyzet kihirdetésekor kérte az orvosegyetemi hallgatók segítségét a járvány elleni egészségügyi védekezésben. Közös cél a magyar emberek életének és egészségének megóvása és az ország működőképességének megőrzése – olvasható a közleményben.

Borítókép: Koronavírus-teszthez vesz mintát egy egyetemi hallgató a győrszentiváni Hungaro-Dalton Pedagógiai Innovációs Egyesület Égig Érő Fa Kétnyelvű Montessori Óvoda dolgozójától 2020. december 1-jén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!