Ország-világ

2021.05.30. 16:50

Lavina miatt vissza kellett fordulnia Varga Csabának

A hegymászónak nem esett baja és már az alaptáborban van.

Budapest, 2018. április 1. A Kancsendzönga megmászására induló Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó a Liszt Ferenc-repülõtéren 2018. április 1-jén. A Kalifa Himalája Expedíció keretében útnak induló hegymászó az elõzetes tervek szerint május közepén mássza meg a Himalája harmadik legmagasabb, 8586 méteres hegycsúcsát. Varga Csaba az alaptáborban, az emlékfalon fogja elhelyezni a 2013-ban magyarként elõször meghódító, ám a hegyen meghalt Erõss Zsolt és Kiss Péter hegymászók emléktábláját. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Lavina és a rossz időjárás miatt vissza kellett fordulnia Varga Csaba erdélyi magyar hegymászónak, aki „tisztán”, pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül szerette volna megmászni a Mount Everestet, a világ legmagasabb hegycsúcsát.

A Kalifa Alpin Csapat vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Varga Csabának nem esett baja és már az alaptáborban van.

Az összegzés szerint a hegymászó nepáli idő szerint éjfél körül műholdas telefonon értesítette a csapat vezetőjét, Sarhan Omart, hogy lavina zúdult a 6500 méteren lévő kettes táborra. Az ott tartózkodó mászókat álmukban érte a hócsuszamlás, így nagy volt a zűrzavar és az ijedtség, az erdélyi magyar hegymászó elmondása szerint senki nem sérült meg, azonban több sátor, így az övé is megrongálódott.

Varga Csaba április 18-án érkezett meg a 8849 méter magas Mount Everest alaptáborába. Az egy hónapig tartó akklimatizációs időszak alatt két magaslati tábort épített ki 6500 és 7150 méteres magasságban. Az utolsó akklimatizációs körben elérte a 8000 méteres magasságot. Ezt követően a Mount Everest időjárását is jelentősen befolyásoló Tauktae ciklon két hétig ellehetetlenítette a csúcstámadást, amelyet szinte átmenet nélkül váltott a Yaas ciklon, amely szintén rengeteg csapadékot és erősen szeles időjárást vitt a hegyre.

A közlemény felidézi, hogy a Kalifa Alpin Csapat hegymászója végül szerdán elindult a csúcstámadásra annak reményében, hogy ha szűken is, de vasárnap-hétfőre megnyílik egy kedvező időjárási ablak és így még a szezon vége és a Khumbu-jégesés útvonalának felszámolása előtt teljesíteni tudja a csúcsmászást.

Szerdán erős tempóban haladva el is érte a kettes tábort, ahonnan a rossz időjárás miatt sem csütörtökön, sem pénteken nem tudott tovább indulni. Pénteki bejelentkezésekor elmondása szerint már a sátorból is alig tudott kimenni a felgyülemlett hótömegtől, az éjjeli hócsuszamlás pedig még tovább rontotta az esélyeket.

A csapat szabálya szerint a döntést a hegyen egyedül a mászó hozhatja meg, „azonban a kockázati tényezőket figyelembe véve mindannyian úgy éreztük, hogy az egyedüli felelősségteljes döntés a visszafordulás” – idézi a közlemény Sarhan Omar csapatvezetőt.

Hozzátette: az elmúlt napokban átlagosan 30-40 centiméternyi hó esett és óránkénti 40-70 kilométeres volt a szél erőssége. Az éjjeli lavina megrongálta a kettes tábori sátrat és feltehetően a 3-as táborban sem jobb a helyzet, ráadásul a további lavinák kockázata is jelentős, főképp a Lhoce-jégfalon, ami a csúcsmászás következő szakasza lenne.

„Tekintve, hogy Csaba önállóan, serpa segítség és pótlólagos oxigén nélkül mászik, túlságosan nagy lenne az esély arra, hogy ilyen körülmények között akár felfelé, akár lefelé veszélybe kerül egy olyan magasságban, ahol senki nem tud segíteni rajta. A nyolcezres expedíciók mindig magukban hordozzák a kockázatot, azonban ilyen szélsőséges körülmények között Csaba hazárdjátékot játszana az életével, ami meggyőződésünk szerint messze túlmutat azon, amit a sport és a hegymászás jelent” – fogalmazott a csapatvezető.

Varga Csaba vasárnap épségben visszatért az alaptáborba és hamarosan elindulhat Nepál fővárosa, Katmandu, majd onnan Budapest felé. A nepáli járványhelyzet és a lezárások miatt azonban még kérdéses, hogy mikor és milyen módon utazhat haza – olvasható a közleményben.

Borítókép: Kancsendzönga megmászására induló Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó a Liszt Ferenc-repülőtéren 2018. április 1-jén. A Kalifa Himalája Expedíció keretében útnak induló hegymászó az előzetes tervek szerint május közepén mássza meg a Himalája harmadik legmagasabb, 8586 méteres hegycsúcsát. Varga Csaba az alaptáborban, az emlékfalon fogja elhelyezni a 2013-ban magyarként először meghódító, ám a hegyen meghalt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók emléktábláját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!