Lakberendezés

2021.02.12. 07:00

A beton, ahogyan még sosem gondolt rá

A legújabb lakberendezési divat nem más, mint a burkolatlan betonfelület. Egyaránt jól mutat letisztult és eklektikus otthonokban, modern és bohém bútorok háttereként is.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A látszóbeton elsőként Angliában terjedt el, az országon belül is az úgynevezett loftlakásokból, vagyis a régi gyárakból, üzemekből és raktárépületekből kialakított ingatlanokban – írja a Lakáskultúra nyomán a Vasárnap Reggel legújabb lapszáma.

Újszerű felhasználási lehetőségek

A valódi betont kevés helyen használják annak ellenére, hogy a látványt tekintve tökéletes hatást érhetünk el vele, főként tágas terekben vagy nagy, egybefüggő területeken. A probléma csak az, hogy az igazi beton dekorációs célú felhasználása viszonylag költséges választás, ami sokszor meggátolja, hogy kisebb lakásokban vagy pusztán egy helyiségben tervezzünk vele. Továbbá nehézséget okozhat a mennyezet és a falak kialakításánál, valamint a villany- és vízszerelésnél is.

A fenti problémák miatt váltak egyre népszerűbbé a cementbázisú, folyékony polimerösszetételű anyagok, amelyeket a kiegyenlített felületre körülbelül két milliméter vastagságban kennek fel. Ez az anyag, vagyis a folyékony beton, számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Fugamentes felületét könnyű tisztán tartani és kifejezetten esztétikus is. Ideális burkolat továbbá padló- és falfűtéshez. A színeit tekintve pedig gyakorlatilag bármilyen árnyalat kikeverhető belőle, de leginkább a világosabb szürke változata terjedt el, amellyel szellős térérzetet lehet kelteni. A betonfelület mellé leginkább fehér falakat érdemes párosítani, hogy megelőzzük a pincehatást.

Ez a technológia gyakorlatilag bárhol alkalmazható, a hátránya csak az, hogy magas a kezelési költsége a kézzel végzett öntés, kenés, csiszolás és lakkozás miatt. Ráadásul a mesterember is kevés, aki elvállalná a kényes feladatot.

Ugyanaz a hatás más anyagokkal

Az eredeti beton és a folyékony beton magasabb ára, valamint az egyre jobban érzékelhető szakemberhiány miatt érdemes megvizsgálni egyéb lehetőségeket is, amelyekkel ugyanazt a hatást érhetjük el. A legegyszerűbb megoldás a hidegburkolat. Nagyméretű, fuga nélkül is illeszthető, úgynevezett greslapokkal ugyanis könnyedén elérhetjük a betonhatást.

De azok számára is vannak betonra emlékeztető lakberendezési lehetőségek, akik jobban kedvelik a melegburkolatot. Létezik ugyanis betonhatású, speciális műanyagból készült vinyl, illetve laminált padló is. Utóbbiak esetében a kényelmi szempontok sem elhanyagolhatók, hiszen kellemesebb járni rajtuk, mint a betonfelületen.

A falakat költséghatékony módon betonhatású tapétával is boríthatjuk. A szakáruházakban rengeteg különböző mintázat és struktúra közül választhatunk. A magasabb minőségű termékek szinte a megszólalásig hasonlítanak az eredeti anyagra.

Betonhatású felületet az agyagalapú, természetes összetevőkből álló, úgynevezett antikkő glettel is ki lehet alakítani. Az anyag korábban már festett és teljesen újonnan vakolt felületre is felhordható az alapozás után. A művelethez, bár igényel némi kézügyességet, nem feltétlenül kell szakember segítségét kérnünk. Arra figyeljünk, hogy a termék megmunkálásához krómacél, lekerekített pengéjű, speciális glettvasat használjunk, mivel a hagyományos, rozsdamentes acélból készült penge elszürkíti a felületet.

Színben, struktúrában teljesen egyéni elképzelések szerint alakíthatunk ki egy-egy ilyen felületet. Az antikkő glettet színezőtintával be is színezhetjük, elérve ezzel a kívánt árnyalatot. Metálhatású festékkel pedig csillogást is adhatunk a felületnek a száradás után.

A munkafolyamat közben fontos továbbá tudni, hogy az anyagot két rétegben szükséges felhordani a felületre. Az első réteg száradási ideje 18-24 óra, ezt követően pedig a második réteget fokozatosan kell felvinni. Ez azt jelenti, hogy miközben az anyag megköt, glettvassal többször át kell simítani. Ez adja meg ugyanis a felület egyedi struktúráját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!