Csak a kijelzőt simogatjuk

2018.12.10. 14:25

A családi életet mérgezi a mobilozás

Nem csak a fiatalok, a szülők is ludasak abban, hogy a kütyük képesek elválasztani minket egymástól.

Kutatások tömegei foglalkoztak azzal az elmúlt években, hogy mennyit ülnek képernyő előtt a fiatalok, és annak milyen káros hatásai lehetnek. Egy nagymintás ausztrál kutatásban most arra voltak kíváncsiak, milyenek a kütyüzést szóvá tevő szülők szokásai, és megdöbbentő eredményre jutottak – számol be róla a csalad.hu.

A portál cikke ismerteti a kutatás eredményeit, melyekből kiderül: a szülők is előszeretettel veszik kezükbe okos eszközüket odahaza: bújják a közösségi médiát, válaszolnak a beérkezett üzenetekre, megnézik elektronikus leveleiket, vagy rápillantanak kedvenc híroldalukra.

Szinte észre sem veszik, hogy a kelleténél többet vannak a digitális világban, mint odahaza. A kutatásból az derül ki, hogy

helyi fiatalok tömegei küzdenek problémákkal az iskolában és a mindennapi életben pusztán azért, mert a szüleik a kütyüjeikkel foglalkoznak helyettük

- mutat rá a cikk a news.com.au összegzése nyomán.

Az állami megrendelésre készült felmérésben 7000 fiatalt kérdeztek ki, a legidősebb válaszadó 18 esztendős, a legfiatalabb mindössze négyéves volt. Arra voltak kíváncsiak, a fiatalok miként látják a szülői kütyühasználatot, illetve milyen érzéseik vannak akkor, amikor a felnőttek a gépeikkel vannak elfoglalva.

 

A válaszokból az derül ki, a gyermekeket is zavarja a szülők eltűnése a monitor mögött. Azt mondták,

azt szeretnék, ha a hozzájuk legközelebb álló felnőttek jobban figyelnének rájuk, rendes beszélgetéseket tudnának folytatni,

meghallgatnák őket és elmondhatnák nekik a számukra fontos dolgokat. “Azt kérik a szülőktől, hogy tegyék le a telefonjaikat és lépjenek velük valódi kapcsolatba” – állapítja meg a kutatás.

A csalad.hu cikke Justin Coulson pszichológus szavait is idézi, aki szerint amikor a szülők mobiltelefont használnak, miközben közvetlen környezetükben van a gyermekük, legjobb esetben is megosztják figyelmüket. “Azonban a fiataloknak szükségük van arra, hogy a szüleik rájuk fókuszáljanak, ezzel mutatják ugyanis ki feléjük, hogy fontosak számukra, szeretik őket” – magyarázta a szakember.

„Amikor azonban a felnőtt a monitor mögé bújik, és a digitális világba temetkezik, az azt az üzenetet közvetíti a kicsinek, hogy náluk sokkal fontosabbak az elektronikus levelek, vagy a közösségi média hírei”.

Az ifjak természetesen nem így fogalmazzák meg magukban azt az érzést, amit a felnőttek túlzott kütyühasználata okoz bennük. A szakember szerint jellemzően nő a stressz-szintjük. Nem mellesleg pedig a jelenség komoly hatással van a szülő-gyermek kapcsolatra is:

gyengíti a kötődés érzését, és növeli a feleslegesség, mellőzöttség tudatot.

Ez pedig hosszú távon kihatással van a gyermek életének egészére, nem csak a családon belüli kapcsolatokat, hanem a világgal meglévő viszonyát is negatívan befolyásolja.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!