hagyományőrzés

2019.10.21. 11:02

A csángó népviselethez készít kellékeket Sipos Gaudi István

Gondos figyelemmel készíti a csángó ruha díszítő elemeit a négyfalusi ötvösmester.

Forrás: Kárpát Expressz

A hétfalusi csángó népviselet fontos tartozékaikat készítő Sipos Gaudi Istvánt már gyerekkora óta egy folyton rajzolgató, fúró-faragó, a hagyományokra fogékony emberként tartják számon.

„Ezelőtt negyven éve, nagyanyámtól kaptam egy nagyon szép csángóövet – azt mondta: fiam én ezt neked adom, mert látom, hogy te szereted ezeket a régi dolgokot, és te biztos meg is fogod őrizni” – mesélte az M1 aktuális csatorna Kárpát Expressz című műsorában Sipos Gaudi István ötvösmester.

Úgy is történt, a lépcsőházba elhelyezett bogláros öv negyven évig szólítgatta, cselekedetre bíztatta, mindahányszor elment előtte.

„Ahogy nyugdíjba mentem, időm is volt rá, és szétbontottam ezt az övet. Eleinte nagyon féltem, hogy nem fogom tudom visszarendezni, de sikerült és pont egy ilyen övet készítettem én is. Igaz, időbe telt, legalább két évbe, de sikerült az öv elkészítése. Bemutattam az itteni csángóasszonyoknak, és őszintén nagyon örültek neki, hogy van valaki végre, aki elkészíti ezeket a csángó kellékeket, a csángó ruha díszítő elemeit” – fogalmazott Sipos Gaudi István, aki örömmel újságolja, hogy

egyre többen rendelnek tőle bogláros övet, kösöntyűt, hajtűt, és egyéb díszeket.

„Úgy látom, hogy igény van rá, és a fiatalok, nem mindenki természetesen, de java részük szereti ezt a hagyományt és próbálják követni” – teszi hozzá.

Magyarországi turisták is bekopogtak a helyi népi mesterség iránt érdeklődve, akik ezúttal gyakorlati útmutatást is kaptak a mestertől.

„Amerre járok, arra próbálok minél több ilyen jellegű emléket megnézni, mert nagyon fontosnak tartom, hogy megőrizzük ezeket a kincseket az utókor számára, és hogy a jelenünkben is tovább viseljük ezeket vagy átültessük a mostani utcai viseletünkbe” – mondja a Budapestről érkező László Ágnes.

A mester mindenkinek hangsúlyozza az eredeti formához való ragaszkodást, amely szerinte egyetlen járható útja a csángó népművészet megtartásának és átörökítésének.

A bogláros öv kivitelezésében István felesége, Sipos Gaudi Magdolna népviseletkészítő fontos szerepet vállal, az övre ráfogott bársony és szalag rávarrásában.

„Személyesen nagyon örvendek és büszke vagyok, mikor fölvehetem a csángóruhát” – mondja Sipos Gaudi Magdolna.

„Hát én vagyok, valóban én vagyok az egyedüli, nem tudok senkiről, aki még nekifogott volna ennek. Biztos ezt nekem úgy programálták onnan fentről, hogy ezt te csináld nyugdíjas korodban” – mondja Sipos Gaudi Tamás, hozzátéve, hogy el is fogadta, és

hivatásának érzi az övkészítést.

„Megőrizni az eredeti népviseletet, hogy valahogy tovább vigyük, hogy ne haljon ki, maradjon meg. Bárki megnézi a csángó viseletet: ez egy nagyon szép viselet” – véli.

A négyfalusi ötvösmester annak örülne a legjobban, ha volna kinek átadni a tudást, aki ugyanúgy beleszeret ebbe a mesterségbe mint ő, és szívvel-lélekkel továbbvinné a barcasági csángó hagyományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!