vitatott hatásfok

2019.05.17. 12:45

A francia állam nem támogatná a homeopátiás szereket

A mostani rendszer szerint akár 30 százalékos szubvenciót is kaphatnak ezek a szerek. Azzal indokolják a támogatás elvonási javaslatát, hogy a homeopátiás szerek hatásfoka erősen vitatott.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Microgen

A francia egészségügyi hatóság nem javasolja a homeopátiás szerek jövőbeni támogatását.

Összesen 1200 különféle homeopátiás készítményt vizsgált meg a francia egészségügyi hatóság, és arra jutott, hogy a granulátumok gyógyhatása nem elégséges.

A francia társadalom biztosítás jelenleg akár 30 százalékos támogatást is ad ezekre a termékekre, amit a vizsgálat alapján most megszüntetnének.

A javaslat felélesztette a tavaly ősszel a témában már egyszer elindult orvosi vitát. Akkor a homeopátia ellenes orvosok sarlatánnak nevezték azokat a kollégáikat, akik ezeket a szereket használják.

Most gazdasági szempontból is feléledt a vita. A homeopátia mellettiek szerint ezeknek a készítményeknek az éves támogatása csak 130 millió euróba kerül, míg a hagyományos gyógyszerekre évi 20 milliárd eurót költ a francia társadalom biztosítás. A támogatás megszüntetéséről szóló tervezetet a francia egészségügyi hatóság elküldte az érintett gyártóknak és szervezeteknek. Végleges döntés júniusban lesz.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!