történelmi örökség

2021.03.21. 15:20

A magyar kastélyokat, várakat népszerűsítik

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a kölcsönös marketingtámogatás, a kastélyok, várak minősítési rendszerének közös kidolgozása érdekében, továbbá, hogy minél több hazai és nemzetközi turista ismerje meg és keresse majd fel Magyarország legszebb épített örökségi helyszíneit – közölték a szervezetek.

Nógrád, 2016. március 14. Turisták a mûemlék nógrádi várnál. MTVA/Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Lehotka László

A turizmus újraépítésében kiemelt szerepe lesz a két szervezet együttműködésének, hiszen

a jövőben még inkább felértékelődnek a szabadtéri programok és az olyan hazai attrakciók, mint a kastélyok, várak, kastélykertek és -parkok, amelyek lehetőséget biztosítanak a családoknak a feltöltődésre.

Az MTÜ nagy hangsúlyt fektet az örökségvédelmi helyszínek bemutatására, a NÖF pedig vezető szerepet tölt be a létesítmények állapotának megőrzésében, fejlesztésében és üzemeltetésében. Koordinációjában valósulnak meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztései is, melyek keretében országszerte 30 műemlék (18 kastély és 12 vár) újul meg.

A közös célok érdekében kötött megállapodást március 17-én Glázer Tamás, a NÖF ügyvezető igazgatója és Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese írta alá.

Az együttműködés kiterjed a belföldi és a környező országokbeli marketingkampányokra és kommunikációs aktivitásokra, melyek során a NÖF kiemelt partnerként mutatja majd be a hozzá tartozó attrakciókat roadshow-kon, kiállításokon. Közös, a hazai kastélyokat és várakat bemutató kiadvány készült, amely hamarosan elérhető lesz a Tourinform irodákban és a NÖF kezelésében lévő intézményekben. A két szervezet együttműködik a kastélyok, várak turisztikai minősítési rendszerének kidolgozásában is, illetve a NÖF nagyközönségi kommunikációját az eddigieknél is szorosabban segítik a Tourinform hálózat irodái. Ezen felül az MTÜ kezelésében lévő keszthelyi Festetics-kastély is megjelenik elfogadóhelyként a NÖF Kastélykártya-programjában.

Glázer Tamás, a NÖF ügyvezető igazgatója kifejtette:

a történelmi örökséget láthatóbbá kell tenni és be kell kapcsolni az ország turisztikai vérkeringésébe, a várak és kastélyok pozícióját meg kell erősíteni a Kárpát-medence közösségi, kulturális és turisztikai életében.

A láthatóság és versenyképesség növelésében kiemelt szerepe van a tudásmegosztásnak, a kommunikációnak és a turisztikai marketing hatékony alkalmazásának itthon és a határokon túl is, ezek alapjai a most aláírt együttműködésnek – tette hozzá.

Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese szerint közös feladatuk, hogy a marketingkommunikáció segítségével minél több turista megismerje ezeket a történelmi épületeket, nemzeti emlékhelyeket, és ha már lehet utazni, fel is keresse azokat.

Kitértek arra: jelentős utazási kedv érzékelhető a történelmi épületek és a hozzájuk tartozó parkok és kertek iránt. A kastélyok, várak, örökségvédelmi helyszínek népszerűségét mutatja, hogy 2020 júniustól a november 11-i lezárásokig folyamatosan megdőltek az egy évvel korábbi látogatószámok, az épületekben érvényben lévő szigorú létszámkorlát ellenére. Tavaly augusztusban csaknem 50 százalékkal többen keresték fel a NÖF kezelésében lévő létesítményeket, és népszerű a tavaly nyáron bevezetett, kedvezményeket és exkluzív tartalmakat biztosító Kastélykártya.

Borítókép: Turisták a műemlék nógrádi várnál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!