HOBBI

2018.09.27. 19:50

Mézeskalács csodákat alkot a karcagi születésű védőnő

A mézeskalácsról a vásári forgatag és a meleg karácsonyi családi légkör jut sokunknak először eszébe. A karcagi születésű Víziné Kovács Klára védőnő, hobbista mézeskalácsos számára ez ennél sokkal több.

Daróczi Erzsébet

Víziné Kovács Klára néhány mézeskalácsával

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Itt születtem, itt kaptam azt az útravalót, melyből a mai napig töltekezem. Jó volt három lánytestvér mellett felnőni, nagyon kötődöm ma is hozzájuk. Erősek a gyökereim, mindig szívesen jövök haza a városba, számos szép emlék köt ide. A mai napig így mondom, haza… – mondja Klári, aki testvéreivel tavaly szerepelt a Karcag ma is a szívünk csücske kötetben, és nemrég, a második kötet bemutatóján mézeskalácsait is bemutatta szülővárosában.

– Dédszüleimnek Karcag főterén volt egy rőfös szaküzletük. Talán a kitartást, a megújulást, az alkotói vágyat, a szép iránti szeretetet tőlük is örököltem – véli Klári, akinek nemcsak családi gyökerei erősek. Meghatározóak számomra az általános és középiskolai évek, a tanárok, az osztálytársak, a kosárcsapat és edzőnk, Szepesváry Gabi bácsi. Évek óta találkozom osztálytársaimmal karcagi rendezvényeken – sorolja Klári.

– A családi elbeszélések szerint már a járókában felállva elcsentem az asztalról a tésztát, amikor nagymamám valami finomságot sütött. A heti piacokon a reggeli mise után mindig elvitt magával vásárolni is, ott találkoztam először a mézeskaláccsal. Rácsodálkoztam a színes, finom, édes mézesekre, amit mindig meg is kóstolhattam. Már akkor izgatta a fantáziámat, hogyan készülhet…

– Sokáig testnevelő tanárnak készültem, aztán egészségügyi pályán végeztem. Jelenleg a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán dolgozom megyei vezető védőnőként. Szeretem a hivatásom, a „szívem csücskei” a védőnők, és nagy szakmai alázattal igyekszem végezni a feladataimat. Talán nem véletlen, hogy ez lett a hivatásom, hiszen édesanyám a karcagi kórházban évtizedeken át gyógyította a betegeket. Már én is családot alapítottam, két gyermekemmel minden karácsonykor mézeskalácsot sütöttünk népes családunknak. Amikor a kisebbik is elkezdte egyetemi tanulmányait, hirtelen sok szabadidőm lett. Ekkor határoztam el, hogy megtanulom „rendesen” a mézeskalács készítését.

Víziné Kovács Klára néhány mézeskalácsával
Fotó: Daróczi Erzsébet

Klára elárulja, nagyon szépek a hagyományos mézeskalácsok – a huszár, a baba, a tükrös szív – de számára a mézszínű sütemény fehér mázzal való díszítése az autentikus.

– Mára a mézeskalácsok díszítésében is elindult a „modernizáció”, sokféle technikával, változatos szín- és formavilág alkalmazásával lehet a mézest díszíteni, melynek csak az ember fantáziája és a kézügyességének korlátai tudnak határt szabni. A mézeskalács kilépett a hagyományos karácsonyi sütemények világából, hiszen a szeretet, a megbecsülés jeléül lehet ajándékozni számos alkalomra.

Klára számára fontos a hagyományőrzés is, illetve az, amikor a gyermekekkel megismerteti az alkotás örömét a mézeskalácsos játszóházakon.

– Közel öt éve foglalkozom hobbistaként mézeskalács-készítéssel. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy megmutathattam Karcagon is a mézeskalácsaimat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!