nem gyerekjáték

2018.12.09. 11:14

A nőknek is van helyük a nyolcezreseken

Hatodik sikeres nyolcezres expedíciójára készül Lina Quesada, aki szerint a férfiaknak könnyebb támogatást szerezniük, pedig aki kibírta a terhességet és a szülést, megbirkózik a heggyel is.

Forrás: YouTube

Bár a hegymászásra manapság is sokan úgy tekintenek, mint a férfiak kiváltságára, azért egyre több hölgy ér el kiemelkedő eredményeket. Nemrégiben a csupasport.hu is írt Edurne Pasabanról, az első nőről a világon, aki mind a tizennégy nyolcezres csúcsot megmászta.

Naná, hogy őt tartja példaképének a szintén spanyol Lina Quesada is, aki eddig öt nyolcezrest mászott meg (Cho Oyu, Gasherbrum II, Mount Everest, Broad Peak, Manaszlu), és jövőre nekivág a K2-nek, a világ második legmagasabb hegyének. Ehhez azonban támogatókra lenne szüksége, csakhogy – mint mondja – nőként nehezebb szponzorokat találni. Ennek ellenére nem adja fel, s szeretné elhitetni sorstársaival, hogy az előítéletek ellenére nőknek is helyük van ebben a sportágban, és bátorítja őket, hogy ne hagyják magukat elnyomni.

„Talán bizonyos szempontból gyengébbek vagyunk, de sok nagyszerű hegymászónő bizonyította már, egy nő is képes megmászni azt a hegyet, amit egy férfi. Ráadásul nagyon erős a fizikai ellenállásunk, mentálisan erősek vagyunk, és mivel kisebb a súlyunk, gyorsabban is mászunk.

Higgyék el, aki elviselte a terhesség fájdalmait kilenc hónapon keresztül, illetve a szülés nehézségeit, azon a hegy, a hideg és a viszontagságos időjárás sem fogna ki.

Edurne Pasaban, az első nő a világon, aki mind a tizennégy nyolcezres csúcsot megmászta. Fotó: AFP/Edurne Pasaban

„Természetesen nekem is Edurne Pasaban a példaképem, csodálom, amit elért. Végleg beírta magát a sportág történelmébe, amikor első nőként mind a tizennégy nyolcezrest megmászta, ráadásul édesanyaként is mászott.”

Annak természetesen Lina Quesada is örül, hogy az egyre nagyobb médiamegjelenésnek köszönhetően egyre népszerűbbé vált a hegymászás, ugyanakkor bármennyire is imádja, tudja, az életével játszik.

„A hegymászás nem gyerekjáték, még a legkönnyebbnek tűnő mászás alkalmával is ottmaradhatsz. Ezért mindig nagyon alaposan fel kell készülni, és tiszta fejjel, végig a feladatra koncentrálni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!