Népszerű edzésfajta

2020.04.02. 13:16

A pilátesz újabb jótékony hatására derített fényt egy kutatás

A pilátesz gyakorlása jelentősen javítja a fiatal, elhízott nők szív- és érrendszeri egészségét egy új kutatás szerint.

Forrás: Shutterstock

A törzsizom-erősítésre, hajlékonyságra, helyes tartásra és légzésre fókuszáló program az egyik legismertebb edzésfajta lett az Egyesült Államokban napjainkban

írta a medicalxpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A fiatal felnőttek elhízása eközben súlyos közegészségügyi problémává vált. Ugyan a testmozgás igazoltan kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében és kezelésében, a túlsúlyos nők hajlanak a mozgásszegény életmódra. Annak ellenére, hogy a médiában olvashatók írások a pilátesz kardiovaszkuláris előnyeiről, tudományos bizonyítékokból hiány volt.

A friss tanulmány készítői fiatal, 19-27 éves, magas vérnyomással diagnosztizált nőket vizsgáltak 12 héten át, amíg rendszeresen piláteszeztek.

Testtömegindexük (BMI) 30 és 40 között volt. (Ez a szám a testtömeg és a magasság arányát méri, 25 fölött túlsúlyról, 30 fölött elhízásról beszélünk.)

A résztvevőknek nem volt krónikus betegsége, nem dohányoztak és heti 90 percnél kevesebb testmozgást végeztek.

A kutatás alatt heti három alkalommal vettek részt egy-egy órás pilateszedzésen, ami tíz perc bemelegítésből és nyújtásból, szőnyegen végezhető gyakorlatokból és tíz perc levezetésből állt. Az egyes gyakorlatok ismétlésszáma folyamatosan emelkedett a 12 héten át, az órákat képzett instruktor tartotta.

A tanulmány elsőként állapította meg, hogy a pilátesz rendszeres gyakorlása jelentősen csökkentette az artériák merevségét és a vérnyomást.

Az volt a feltevésünk, hogy a pilátesz talán mérsékli a magas vérnyomás kockázatát a fiatal, elhízott nőknél. Eredményeink bebizonyították, hogy a szőnyegen végezhető piláteszgyakorlás a vérnyomás, az artériák merevsége és a testzsír csökkentésével jót tesz a szív- és érrendszeri egészségnek. Mivel ezek az emberek a hagyományos testmozgásokat kevésbé kedvelik, a pilátesz hatásos alternatíva lehet számukra a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri problémák megelőzésében

írták a kutatók az American Journal of Hypertension című szaklap aktuális számában megjelent tanulmányban.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!