megfelelő használattal

2021.06.15. 22:03

A terméktesztek szerint biztonságosak a rovarriasztók

A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra hívta fel a figyelmet, hogy a választék nagy, érdemes tájékozódni a termékek címkéiről.

Woman tourist applying mosquito repellent on hand during hike in nature. Insect repellent. Skin protection against tick and other insect.

Forrás: Shutterstock

Fotó: encierro

A Tudatos Vásárlók Egyesülete által vizsgált 36 szúnyog- és kullancsriasztó szer biztonságos, de csak akkor, ha a címkén feltüntetett adagolást és korlátozásokat betartják a fogyasztók – hívta fel a figyelmet legújabb terméktesztje alapján az egyesület.

A teszthez a legkönnyebben hozzáférhető szereket keresték, ezért magyar nyelvű internetes oldalakról rendeltek, illetve szupermarketekben, drogériában vásároltak.

Az egyesület közleménye szerint nagyobb koncentráció esetén nő a szerek hatóideje, de akkor sem nő a hatékonyságuk. A termékek az optimális koncentrációban biztosítanak bizonyos fokú védelmet, aminél akkor sem tudnak többet, ha valaki többször fújja be magát.

A termékek értékelése során találkoztak azzal a jelenséggel is, hogy ugyanazzal a márkanévvel forgalmaznak aeroszol és pumpás spray formátumú szereket, de ezekben a hatóanyag aránya vagy maga a hatóanyag különböző.

Az egyesület szerint a választék nagy, érdemes tájékozódni a termékek címkéiről. Az esetleges allergén, irritáló hatások esélye a szakirodalom alapján alacsony, de az érintetteknél javasolják a problémás hatóanyag kerülését, és a gyerekekre különösen fontos figyelni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!