veszélyes anyagok

2018.08.05. 08:15

A tetoválók után járna az Európai Bizottság

Európai szintű koordinálást vezetne be a tetoválásoknál az Európai Bizottság, jelenleg ugyanis még nincs olyan uniós szabályozás, ami meghatározná, hogy milyen anyagokat használhat egy tetováló, és hogy mennyire biztonságosak az általuk használt festékek.

Movement during the tattoo convention New York Empire State Tattoo Expo which takes place from 13 to 15 July in Manhattan, New York in the United States. (Photo: Vanessa Carvalho / Brazil Photo Press)

Fotó: Brazil Photo Press

Míg a színezőanyagoknak kozmetikumok vagy textilek esetében szigorú feltételeknek kell megfelelniük, addig arra nincs semmilyen szabályozás, hogy a tetováláskor milyen festéket juttathatnak a bőrbe. Az Európai Bizottság a fogyasztók biztonsága érdekében ezért európai szintű szabályozást vezetne be – írta meg a Pesti Srácok az Infostart nyomán. Az InfoRádiónak nyilatkozó Czirok Róbert tetováló örül a kezdeményezésnek, ahogy mondja, Magyarországon minden tetoválónak szigorú szabályok szerint kell bevizsgáltatnia az általa használt festékeket, enélkül nem is kerülhetnek forgalomba és felhasználni sem lehet azokat.

Magyarországon a szabályozás nagyon jó, van egy úgynevezett európai riasztási lánc, aminek Magyarország is részese

– emelte ki a tetováló, aki hozzátette: ha veszélyes anyag kerülne a festékbe, a kezdeményezésnek köszönhetően egy napon belül információt szereznek róla a művészek.

Bár az európaiak tizenkét százalékának van már tetoválása,

Nagy Katalin bőrgyógyász-főorvos ugyanakkor a mértékletességre figyelmeztetett. A tetoválás okozta veszélyekről szólva azt mondta: a művelet az arra érzékenyeknél akár hegesedéssel vagy gyulladásos csomóképződéssel járó betegséget is beindíthat, ha pedig a tetoválást nem megfelelően kezelik, a különböző színek összetevőiből adódóan akár allergia is kialakulhat. Az Európai Vegyianyag Ügynökség tavaly elkészült jelentésében négyezer olyan anyagot sorolt fel, aminek korlátozására lenne szükség, úgy találták ugyanis, hogy azok a tetováláshoz nem biztonságosak. A jelentés idén kerül az Európai Bizottság elé, a testületnek három hónap alatt kell döntenie arról, hogy bevezetik-e az új szabályokat.

Borítókép: a New Yorki tetkóexpón éppen alkotnak

AFP / BRAZIL PHOTO PRESS / Vanessa Carvalho

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!