2018.08.13. 07:00
A vegán és vega táplálkozás veszélyei
A tudomány jelenlegi állása szerint a nagyon egyoldalú evési szokásoknak komoly egészségügyi kockázatai vannak.
Az USA-ban 2014 és 2017 között 600-szorosára nőtt a vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatók száma; ma nagyjából 7 millióan vannak, akik kizárólag, vagy szinte csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak – írja a Fox News-ra hivatkozva a 888.hu.
A húsételeket elutasító táplálkozásnak számtalan pozitív egészségügyi hatása van, amelyekről számos fórumon keresztül tájékozódhatunk. Ugyanakkor az állati eredetű táplálékoknak az emberi étkezésből való kihagyása komoly egészségügyi kockázatokkal is jár, amelyekről a radikális vegán nézeteket propagáló hírforrások nem számolnak be – mutatnak rá a cikkben.
Mint írják,
az egyik legjelentősebb ilyen kockázat az, hogy a csak növényi eredetű ételekkel való táplálkozás miatt B12-vitamin-hiány alakulhat ki az emberi szervezetben
A tudósok szerint ugyanis B12-vitamin-hiány kialakulásának a veszélye fenyegeti mind a vegákat, akik egyáltalán nem esznek semmilyen állati eredetű élelmiszert, mind pedig a vegetáriánusokat is, akik csak vörös húsokat, a tenger gyümölcseit vagy baromfit nem fogyasztanak – ismertetik.
Az American Journal of Clinical Nutritionben publikált tanulmány szerint egy kutatás arra a megállapításra jutott, hogy 10 vegánból kilencnek a normál, azaz a minimálisan szükséges szint alatti volt a B12-szintje.
A vegetáriánusok esetében pedig három vegetáriánusból kettőnek a normál érték alatti a vitaminszintje.
A tanulmány szerint a gyermekek, a nagyon idősek és egyes krónikus betegségekkel küzdők egészségére nézve különösen veszélyes lehet a vega, illetve vegán táplálkozás – foglalja össze a cikk.
Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock