Járvány

2021.04.01. 14:00

A WHO szerint is elfogathatatlanul lassú az oltási kampány Európában

A koronavírus elleni oltási kampány lassúságát vetette az európai országok szemére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának a vezetője csütörtökön, kiemelve, hogy az elhúzódó vakcinálás tovább súlyosbítja a járványhelyzetet. Magyarországon eközben már a lakosság több mint 20 százalékát beoltották.

dpatop - 30 March 2021, Schleswig-Holstein, Hooge: Thomas Hedderich (l), nurse on Hallig Hooge, puts a syringe on the upper arm of a patient during a vaccination appointment for the population of Hallig Hooge against the coronavirus at the Schutzstation Wattenmeer. (to dpa "Hooge's Hallig doctor retires") Photo: Gregor Fischer/dpa (Photo by Gregor Fischer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: DPA/AFP

Fotó: Gregor Fischer

„Az oltás a járvány elleni küzdelem leghatékonyabb módja” – szögezte le Hans Kluge sajtóközleményében, amelyben arra is

figyelmeztetett, hogy „nem lehet hátradőlni”, mert a kontinensen az elmúlt öt hétben jelentősen megnőtt az igazolt fertőzöttek száma.

„A térség helyzete hónapok óta most a legaggasztóbb” – áll a közleményben, amely a vakcinálás felgyorsítása mellett a gyártókapacitás növelését is sürgette.

A WHO adatai szerint a múlt héten 1,6 millió új fertőzöttet regisztráltak az európai regionális irodájának felügyelete alá tartozó országokban, a Covid-19-be pedig közel 24 ezren haltak bele. A világszervezet kiemeli, hogy minden korcsoportból tudnak áldozatokról, kivéve a 80 év felettieket, akiknél a világszervezet véleménye szerint már megmutatkozik a vakcinálás eredménye.

A térségből már 50 ország jelezte, hogy az igazolt fertőzésekben B.1.1. 7 jelzésű, úgynevezett brit mutáns a meghatározó. Ez a vírusvariáns a kutatások szerint az eddigieknél fertőzőképesebb, és nagyobb valószínűséggel okoz súlyos lefolyású megbetegedést.

„Sok országban új járványügyi rendelkezéseket vezettek be. Ezek szükségesek, mindenkinek követnie kell őket”

- jelentette ki Dorit Nitzan, az iroda egészségügyi koordinátora.

Jelenleg 27 európai országban érvényesek különböző mértékű szigorítások, 21-ben kijárási korlátozások is életben vannak.

Az elmúlt két hétben 23 ország szigorított az eddigi rendelkezéseken, 13 pedig enyhített rajtuk.

Kluge leszögezte: mindenkinek áldozatot kell hoznia, mert az oltási kampány előrehaladtáig szükség lesz a járvány lassítását célzó rendelkezésekre.

Míg Európa nagy részén indokolatlanul lassan halad az oltási kampány, Magyarországon már a lakosság több mint 20 százalékát, 2 millió 65 ezer embert beoltottak és a szám napról napra, folyamatosan emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!