Kirándulási lehetőség

2021.05.23. 22:00

Átadták a szögligeti Szádvár felújított részét

Az ICOMOS-díjjal kitüntetett, megújult szögligeti Szádvár romterületén kilátópontok, gyilokjáró, biztonságos látogatói útvonalak, padok, piknikpontok, információs táblák és az ország legnagyobb várbeli tereplépcsője várja a kirándulókat.

Szögliget, 2021. május 23. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megújult szögligeti Szádvár várrom az átadás napján, 2021. május 23-án. MTI/Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget határában a Várhegy tetején álló Szádvár középkori erődítményének romjai látogatóbarát kirándulóhellyé váltak a Nemzeti Várprogram keretében végrehajtott fejlesztéseknek és az állagmegóvásnak köszönhetően. A romterület a térség kulturális és turisztikai kínálatának sorát bővíti, kimondottan a bakancsos turisták igényeit szolgálva.

A vasárnapi átadón Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár azt mondta: nemzeti örökségünk egy része újra életre kelt, a kormány több mint 316 millió forintot fordított erre.

Az eddig kevéssé ismert észak-magyarországi műemléket a Nemzeti Várprogram keretében, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában fejlesztették új turisztikai vonzerővé, és tették biztonságosan bejárható, kényelmes szabadtéri pihenőhellyé – tette hozzá.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa beszédet mond a megújult szögligeti Szádvár várrom átadásán 2021. május 23-án
MTI/Vajda János

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa úgy fogalmazott: a NÖF által koordinált Nemzeti Várprogram keretében megvalósult projekt célja a romterület kulturális, örökségvédelmi, turisztikai fejlesztése volt. Központi elemét egy rendezett ligetes-fás romterület és biztonságos látogatói útvonal kialakítása, valamint az útvonallal érintett várfalak mintegy 440 méter hosszon elvégzett stabilizálása adta a természeti környezet megóvása mellett.

A fejlesztést követően az Alsóvár a komplexum fogadópontjává vált. Ugyanitt egy tölgyfa gyilokjárón a 8-12 méter magasan fennmaradt, hatalmas sziklatömbök közé beékelt keleti és északi várfal falkoronája is bejárható lett. A keleti, északi és nyugati bástyák előterében kilátópontok létesültek. A Belsővár nyugati udvarában a látogatók fedett helyen tekinthetik meg a területen évszázadok óta szétszórva heverő nagy számú és nagyméretű középkori faragott kőanyagot.

Vadregényes táj...
Fotó: Vajda János / MTI

A projekt során kialakított új látogatói útvonal a veszélyes falaktól, pincéktől, ciszternáktól megfelelő védőtávolságot tart, a ligetes-fás romterületen létesített padok, információs táblák, zászlótartó rudak, kőtár, esőbeálló és gyilokjáró egyszerű kivitellel, de tradicionális anyaghasználattal, tölgyfából készültek.

Glázer Tamás, a NÖF ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy az írásos emlékek által először 1268-ban említett és 304 éve lerombolt szögligeti Szádvár műemléki megóvása elnyerte a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa Magyar Nemzeti Bizottságának ICOMOS díját. A Nemzeti Várprogram keretében megvalósult fejlesztés beruházója a NÖF volt, a kivitelezést a közbeszerzésen nyertes Salisbury Régészeti Kft. végezte el.

A bakancsos turistákat célozza a fejlesztés
Fotó: Vajda János / MTI

Az egyedülálló természeti helyszínen álló várrom a projektnek köszönhetően Borsod-Abaúj-Zemplén megye turizmusának egyik kiemelt célpontjává válhat, egy olyan térségben, amelyet eddig viszonylag kevesen látogattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!