turizmusfejlesztés

2021.01.28. 16:13

Átadták nagycenki Remetekápolnát

Átadták a nagycenki Remetekápolnát, amelyet eredeti helyétől nem messze, a Széchenyi-kastélyhoz közelebb építettek újjá egy háromszázmillió forint értékű, a Fertő-táj világörökségi térség több helyszínen megvalósuló fejlesztési csomag részeként.

Nagycenk, 2021. január 28. Kárpáti Béla, a Sopron-Fertõ Turisztikai Fejlesztõ Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Barcza Attila fideszes országgyûlési képviselõ és Csorba János polgármester (b-j) a nagycenki Remetekápolna átadásán 2021. január 28-án. A kápolnát eredeti helyétõl nem messze, a Széchenyi-kastélyhoz közelebb építették újjá egy háromszázmillió forint értékû, a Fertõ táj világörökségi térség több helyszínen megvalósuló fejlesztési csomag részeként. MTI/Filep István

Forrás: MTI

Fotó: Filep István

Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program részeként

öt helyszínen megvalósuló fejlesztések célja, hogy a helyi turisztikai attrakciók bekapcsolódhassanak a Fertő-part idegenforgalmi vérkeringésébe.

Ennek egy jó eleme a kápolna, amelyet 1902-ben bontottak el rossz állapota miatt – mondta, hozzátéve, hogy a beruházással a hársfasor és a szoborpark egy újabb elemmel gazdagodott.

Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy

az 1754-ben Széchenyi Antal gróf és felesége Barkóczy Zsuzsanna által ültetett hársfasor végében állt egykor egy remetelak és mellette a Remetekápolna.

A mindenkori cenki remete feladata volt a kápolna őrzése, gondozása, a déli harangozás és az, hogy a kápolna esti imáján részt vegyen. Kiemelte, hogy a Széchenyi család hagyományának ápolásához az ilyen „kicsi elemek” helyrehozása is fontos, mert ezekből áll össze az a kép, amelyből láthatjuk, hogy a Széchenyi család mi mindent tudott adni a magyar társadalomnak.

Csorba János, Nagycenk polgármestere azt mondta, hogy a település középpontjában a Széchenyi kultusz ápolása áll.

Az egykori Remetekápolna néhány elemét, a homlokzaton lévő kettőskeresztet és a bejárati vasrácsot beépítették a korabeli tervek és fotók alapján rekonstruált épületbe.

Hozzátette, hogy az elmúlt tíz évben a településen megújult a Szent István-templom, a Széchenyi Mauzóleum, a Széchenyi Múzeumvasút, elkezdődött a nagycenki Széchenyi-kastély felújítása és elkészült a Remetekápolna.

Az újjáépített nagycenki Remetekápolna
Fotó: Filep István / MTI

A fejlesztési program részeként a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban az interaktív élményelemeket fejlesztik tovább, kert- és erdőrendezési munkálatokat végeznek és új információs pontokat építenek ki. A fertőbozi Julien-völgy rendezvényhelyszín és pihenőparkban modernizálták a szabadtéri nézőteret és új vizesblokkot alakítottak ki. Fertőszéplakon renoválták a Széchenyi-kastély belső udvarát és felújították a homlokzatot, emellett pihenőparkot alakítottak ki a templomdombon. Sarródon a pihenőparkot fejlesztették.

Borítófotó: Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója (balra), Barcza Attila fideszes országgyűlési képviselő (középen) és Csorba János polgármester a nagycenki Remetekápolna átadásán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!