megéri változtatni

2019.07.17. 13:10

Az egészséges életmód csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát

A magas genetikai kockázattal rendelkezőknél és egészségtelen szokásokkal élőknél háromszor nagyobb eséllyel alakul ki demencia.

Forrás: Shutterstock

Az egészséges életmód csökkentheti az Alzheimer-kór és a demencia más formáinak kockázatát akkor is, ha a betegség kialakulásának rizikóját genetikai tényezők növelik.

„A magas genetikai kockázattal rendelkezőknél és egészségtelen szokásokkal élőknél háromszor nagyobb eséllyel alakul ki demencia, mint azoknál, akiknél alacsony a genetikai kockázat, de egészséges életmódot folytatnak. Viszont a genetikai tényezőktől függetlenül a megfelelő étrend, a testedzés, a mérsékelt alkoholbevitel és a dohányzás mellőzése jelentős mértékben csökkentik a demencia kialakulásának esélyét” – közölték kutatók a Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmányukban.

„Senki sem garantálhatja, hogy el lehet kerülni ezt a szörnyű betegséget, de az egészséges életmóddal csökkenteni lehet a kialakulás kockázatát”

- mondta John Haaga, az öregedéssel foglalkozó amerikai intézet (NIA) kutatója.

A kutatás eredményeit az Alzheimer Szervezet Los Angeles-i nemzetközi konferenciáján tárgyalták meg.

Világszerte mintegy 50 millió ember szenved demenciában, melynek leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

A genetikai hajlam és az életmód jelentősen hozzájárul több betegség kialakulásához is, de a kutatók számára csak nemrég váltak elérhetők olyan eszközök és információk, amelyek révén nagyobb kutatásokat végezhetnek annak kiderítésére, mely tényezők számítanak.

Elzbieta Kuzma, az Exeteri Orvosi Egyetem kutatója és munkatársai a brit Biobank adatbankot használva mintegy 200 ezer, 60 éves vagy annál idősebb személynél vizsgálták a demenciára utaló jeleket vagy a kór tüneteit. A genetikai kockázat alapján magas, közepes és alacsony rizikójú csoportba osztották őket. Csoportokat hoztak létre az életmód alapján is.

A vizsgálat nyolcadik éve után a magas genetikai kockázatúak és egészségtelen életmódot folytatók 1,8 százalékánál fejlődött ki demencia, míg az egészségesen élők és alacsony genetikai kockázatúaknak csupán a 0,6 százalékánál.

A magas genetikai kockázatúak körében az egészséges életmódot folytatók 1 százalékánál, az egészségtelen életmódot folytatóknak viszont 2 százalékánál alakult ki demencia.

A kutatók kiemelték: csak európai ősökkel rendelkezőknél fellépő mutációkról voltak információik, így nem ismeretes, hogy az eredmények etnikai és faji csoportokra is érvényesek-e.

Az eredmények bátorítást jelenthetnek azok számára, akik attól tartanak, hogy önmagában a genetikai mutáció befolyásolja sorsukat. Az Alzheimerhez köthető mutációk kevesebb mint öt százalékánál garantált, hogy kialakul a betegség.

„Ez azt jelenti, hogy a mutációk 95 százalékánál az életmóddal jelentős változást érhető el”

- mondta Rudy Tanzi, a Massachusettsi Kórház genetikusa.

Az egészséges életmód áll az új demenciamegelőzési irányelvekben, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén februárban adott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!