Világégés

2018.04.28. 08:00

Az első világháborúról nyílik kiállítás Ópusztaszeren

A korabeli fotók, dokumentumok, tárgyak mellett egy csatatér, egy vezetői szállás, egy tábori kórház és egy temető részletének installációja idézi meg a korszakot.

Budapest, 2018. február 21. Az I. világháború alatti, a Magyar Királyi Honvédség ruházatát bemutató katonák a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat ünnepélyes megnyitóján a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 2018. február 21-én. Jobbra Simicskó István honvédelmi miniszter (j2) és Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára (j). MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az első világháborúról nyílik kiállítás szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a centenárium alkalmából rendezett tárlathoz kapcsolódva konferenciát is szerveznek – adta hírül az intézmény marketingvezetője

Kodácz Csengele elmondta, hogy a Nagy Háború emlékezete című kiállítás korabeli fotók, tárgyak, dokumentumok, installációk és egyenruha-rekonstrukciók segítségével idézi meg az 1914 és 1918 között zajlott első világháborút.

A már a kortársak által is Nagy Háborúként emlegetett világháború 600 ezer magyar hősi halottját siratták a túlélők, az első világégés maradványaként testi-lelki rokkantak, árvák, özvegyek, csonka családok százezrei életük végéig hordozták súlyos terheiket.

A tárlatot Hegyi Endre, Radics Béla és Szanka József magángyűjteményének anyagából állították össze. A korabeli fotók, dokumentumok, tárgyak mellett egy csatatér, egy vezetői szállás, egy tábori kórház és egy temető részletének installációja idézi meg a világháború korszakát.

Fotó: Wikipedia

Az emlékpark látogatóközpontjában augusztus végéig látható tárlat megnyitóját követő konferencián az érdeklődők megismerkedhetnek többek között a modern kor hadviselésével, a háborús propaganda és sajtóirányítás módszereivel is.

Szombaton délután tartják a parkban a Kerek Emese történelmi, néprajzi, természetismereti vetélkedő döntőjét. Az idei megmérettetésen több mint 120 csapatban csaknem hatszáz gyerek indult az ország minden tájáról és a határon túlról.

Az évről-évre változó tematikájú verseny feladatai közül az elmúlt esztendők során több is kapcsolódott az I. világháborúhoz. A vetélkedő döntőjén – szellemi és fizikai próbák során – idén az előzetes fordulók korosztályonkénti legjobb 12-12 csapata vesz részt.

Borítókép: Az I. világháború alatti, a Magyar Királyi Honvédség ruházatát bemutató katonák a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat ünnepélyes megnyitóján a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 2018. február 21-én. Jobbra Simicskó István honvédelmi miniszter (j2) és Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára (j).

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!