sztárok segítenek

2017.10.02. 13:21

Cicáknak nyílt árvaház Kápolnán

Terápiás célra is használnák az állatokat.

A Macskaárvaház Alapítvány öt évvel ezelőtt kezdte meg a munkáját, a célja pedig az volt, hogy menedéket nyújtson az összegyűjtött beteg és segítségre szoruló macskáknak – írja a Vasárnap Reggel. A szervezet mindenképpen olyan vidéki falut szeretett volna választani helyszínül, ami nyugodt, csendes és ahol szeretettel állnak a céljaik mellé. Hosszas keresgélés után végül a Heves megyei Kápolnára esett a választás.

Eleinte gyanakvással fogadták

Kezdetektől tudták, hogy egy vidéki helyszínt szeretnének, hiszen az ottani ingatlan­árak miatt könnyebb megoldani egy ilyen létesítmény kialakítását – mondta Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke. Kiss Norberttel, aki kétszeres Európa-bajnok, sokszoros magyar bajnok autóversenyző és kuratóriumi tag is, nagyon sok települést bejártak.

„Rengeteg helyen azt gondolták, valami rejtelmes dolgot akarunk, valami titok lappang az alapítványunk körül. Macskáknak árvaházat?! Micsoda ötlet ez?”

Gyanakvással fogadták őket. Nem hitték el, hogy ez a központ csak egy különleges színfoltja kíván lenni az állatvédelemnek, mely speciálisan csak macskákkal foglalkozik. Kápolnán ezzel szemben azonnal nyitottan és támogatóan álltak melléjük, egy romos fociöltözőt és a hozzá tartozó területet ajánlották megvételre. Azóta elkészült az árvaház, jelenleg 40 macska él ott, de az intézmény körülbelül száz cica befogadására alkalmas.

Sokan önként segítettek

Az alapítvány ötletét sokan felkarolták és támogatták, rögtön a kezdetektől, közöttük sok ismert cicás gazdi. Szerveztek adománygyűjtő akciókat éppúgy, mint önkéntes napot. A kápolnai épület átalakítását is úgy oldották meg, hogy a megvalósításban nagyon sokan kétkezi munkát is vállaltak. És nem csak ez, az alapítvány számára végzett minden munka önkéntes. Az összes adományt az árvaház felújítására és a macskák gyógyítására és ellátására fordítják. Fizetett alkalmazott nincs.

„Kápolnára már csak a gyógyult állatok kerülnek, de arra törekszünk, hogy a legnagyobb bajban lévő, beteg vagy öreg cicákat fogadjuk be, olyan állatokat, amelyek máshonnan nem kapnának segítséget.„

– mondja Bóday. Természetesen az állatok örökbefogadására is lehetőség van, de nagyon szigorú feltételekkel. A gyógykezelt macskák csakis biztonságos helyre és megbízható családokhoz kerülhetnek.

Betegeken is segíthetnek

”Szeretnénk elérni, hogy olyan cicákat is örökbe tudjunk adni, amelyeket terápiás céllal is be lehet fogadni, mert olyan tulajdonságúak és úgy tanították be őket, hogy nemcsak örömöt szereznek, de segítenek is a gazdájukon. Depresszió, magas vérnyomás és magatartászavarok esetén is segítség lehet egy cica, ennek a jelenségnek komoly szakirodalma van Európa-szerte.„ – magyarázza a kuratóriumi elnök.

Az alapítvány azt tervezi, hogy Kápolnán egy kápolnát létesít a macskák védőszentjének, Szent Gertrúdnak a tiszteletére. Díjat is alapítottak Szent Gertrúd nevével, melyet olyan emberek kaphatnak meg, akik sokat tesznek az alapítvány támogatásáért. Eddig többek között Berecz Kálmán, Kápolna polgármestere, „Bunyós Pityu”, Schobert Norbert, Vajna Tímea, Jáksó László és Dombóvári István vehette át önzetlen munkájáért.

Borítókép: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!