egy életszakasz lezárása

2019.05.03. 13:35

Csaknem 150 éve búcsúztak először a leghíresebb ballagási dallal

Az 1870-es években búcsúztak először a „Ballag már a vén diák...” kezdetű dallal a selmecbányai erdészeti és bányászati akadémia hallgatói. Azóta már több százezer diák járta végig iskolája termeit ezt énekelve. A hétvégén ballagnak a középiskolák végzős diákjai – egyesek egészen egyedi módon.

Debrecen, 2019. április 29. Traktoros ballagás résztvevõi Debrecenben 2019. április 29-én. A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma, valamint a 10 000 Lóerõ Egyesület rendezvényén tizenhárom traktorral „ballagott” el a közel százötven diák. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Pénteken tartják a legtöbb gimnáziumban és szakgimnáziumban a ballagási ünnepséget, de van olyan intézmény, ahol szombaton búcsúznak a végzősök. Hétfőtől pedig jön a véghajrá és az izgulás: kezdetét veszi az érettségi a magyar írásbeli vizsgával – írja a csalad.hu.

Egyedi módon ballagtak egy debreceni középiskola diákjai. A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiumának végzősei idén második alkalommal búcsúztak traktorokkal. Mintegy százötven diák gördült be énekelve lufikkal és girlandokkal díszített traktorokon és pótkocsikon az egyetemi campusra.

A 10000 Lóerő Klub szervezésében idén is a középiskolából a Debreceni Egyetem nagyerdei főépülete mellett elhaladva az Agrártudományi campusra vonultak, ahol Dr. Komlósi István dékán és Filep Miklós intézményvezető búcsúztatta őket.

Nagylelkűségükkel tűnnek ki a ballagók közül huszonhét középiskola végzősei, ők ugyanis virágok helyett fogyatékossággal élő fiataloknak gyűjtenek adományokat. A diákok – csatlakozva a KézenFogva Ballagunk akcióhoz – arra kérik családtagjaikat és barátaikat, hogy a nekik szánt egy-egy virágszál vagy csokor árát jótékony célra fordítsák. Tavaly hárommillió forint gyűlt így össze, amiből egy egész osztálynyi fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű fiatalnak tudott megfelelő munkahelyet találni a kezdeményezést elindító alapítvány.

Borítókép: Traktoros ballagás résztvevői Debrecenben 2019. április 29-én. A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma, valamint a 10 000 Lóerő Egyesület rendezvényén tizenhárom traktorral „ballagott” el a közel százötven diák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!