egészség

2017.09.22. 16:28

Csemegézzen mindennap az ősz csodagyümölcséből!

Számos okunk van rá, hogy naponta fogyasszon szőlőt.

Ez a gyümölcs ugyanis nemcsak finom, de óvja, ellenállóbbá teszi, valamint salaktalanítja is a szervezetet.

Táplálkozástani szempontból a szőlő az egyik legértékesebb gyümölcsünk. Létfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a napi optimális tápanyagszükséglet fedezéséhez. Nem csoda, hogy akár kenyéren és szőlőn is napokig el lehetne élni. A gyümölcsben található cellulóz, pektin és élelmi rostok ráadásul jó hatással vannak a bélműködésre, magas víztartalma pedig a folyadékpótlást segíti.

Segítség a diétához

A szőlő héja és magja érezhetően élénkíti az emésztést, tisztítja a beleket, segíti az anyagcsere bomlástermékeinek kiürülését. A gyümölcsben található gyümölcssavak remek salaktalanítók, a benne lévő rengeteg kálium pedig egyensúlyban tartja a szervezet vízháztartását. Ez a remek ásványi- és növényianyag-koktél természetes módon méregtelenít, sőt, még a zsírokat is képes megkötni, ezért elsőrangú támogatója lehet a fogyókúrának is. A táplálkozási szakértők szerint az őszi szőlőszezonban érdemes 1-1 szőlőnapot tartani, amikor egész napra elosztva maximum 2 kg szőlőt fogyasztunk, emellett pedig 3 liter vizet is megiszunk.

Vitaminraktár

Az aranyló fürtökben az immunrendszer számára nagyon fontos A-, C- és E-vitamin, valamint a B-vitaminok közül a B1-, B2-, B3- és B6-vitamin is megtalálható. Utóbbiak ellenállóbbá teszik a szervezetet, erősítik az idegrendszert, és a fáradtságot is elűzik.

Így marad sokáig friss

A szőlő tálba vagy kosárba téve, száraz, hűvös helyen tárolva 1 hétig biztosan eltartható, míg légmentesen záródó polietilén zacskóba, aztán hűtőbe rakva 2 hétig is friss és ropogós marad. Fogyasztás előtt 1 órával már érdemes kivenni a hűtőszekrényből és a zacskóból, hogy visszanyerje eredeti ízét és zamatát! Fontos, hogy mindig folyó víz alatt kell megmosni, mert a héján könnyen megtelepszik a piszok, sőt, ha nem biotermelésből származik, akkor a permetszer is.

Borítókép: Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!