Járvány

2020.03.24. 08:18

Csókay András: a félelem rombolja az immunrendszert is

Az idegsebész főorvos szerint fontos, hogy kezelni tudjuk az érzelmeinket a nehéz helyzetekben is.

Budapest, 2019. augusztus 18. Csókay András idegsebész a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által a közelmúltban szétválasztott bangladesi sziámi ikrek mûtétsorozatáról tartott sajtótájékoztatón a fõvárosi János Kórházban 2019. augusztus 18-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az ember lelke mélyén lévő félelem rombolja az immunrendszert is – mondta Csókay András idegsebész, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről.

Csókay András arról beszélt:

a stressz, az egészséges félelem egy bizonyos szintig mozgósítja az ember ellenállóképességét, javítja a keringést és „minden rendszerünket, így az immunrendszerünket is”. Ugyanakkor a „szív legmélyén lévő félelem” hatalmas károkat okoz,

roncsolja a keringési és az immunrendszert és akadályozza az elmét, hogy jó döntéseket hozzon.

Az idegsebész szerint ezért fontos, hogy „a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket”, a „lelkünk legmélyén”, ahová csak az ember maga és Isten lát.

„Erre való az igazán mély, az egyház tanítása szerint kontemplatív, szemlélődő imádság” – mondta.

Hozzátette, a vallások többsége utat mutat ehhez a „valós, félelemmentes énhez” mély imádsággal vagy meditációval. Ugyanakkor

nemcsak a vallásos ember képes eljutni a lelkének ehhez a legmélyebb részéhez, ahol találkozhat igazi önmagával. De ehhez mindenképp szükséges a csend.

Csókay András szólt arról is, hogy volt három magyar tudós, akinek a gyakorlati útmutatásai segíthetnek a koronavírus leküzdésében is: Semmelweis Ignác, aki felfedezte a sterilitás és a kézmosás fontosságát, Szent-Györgyi Albert, aki izolálta a C-vitamint és rájött szerepére a vírusos betegségek leküzdésében, valamint Béres József, aki felismerte a nyomelemek immunerősítő hatását.

Borítókép: Csókay András idegsebész a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által a közelmúltban szétválasztott bangladesi sziámi ikrek műtétsorozatáról tartott sajtótájékoztatón a fővárosi János Kórházban 2019. augusztus 18-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!