Figyeljünk oda!

2017.12.27. 15:50

Csütörtöktől hétszáz helyen vehetünk durrogtatnivalót szilveszterre

Az viszont idén sem mindegy, mikor és hogyan lőjük el őket.

Az ORFK közölte, a szilveszterkor felhasználható pirotechnikai eszközöket árusítani december 28-tól december 31-ig, felhasználni pedig december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet.

A pirotechnikai termékek hanghatás, veszélyesség és hatóanyag alapján négy kategóriába sorolhatók: az első két osztályba tartozókat egész évben lehet forgalmazni, míg a negyedik kategóriások csak képzett szakemberek vásárolhatják. Az év utolsó napjaiban rendőrhatósági engedéllyel a harmadik osztályba tartozókat lehet eladni magánszemélyeknek korlátozott mennyiségben, három kilogramm hatóanyag-tartalomig. Ezek tárolása és felhasználása veszélyes üzem, mivel jelentős mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, zajszintjük magas és jelentős látványhatást okoznak.

  • A szabályosan működő árusítók forgalmazási engedélyt kapnak, amit jól láthatóan helyeznek ki, termékeik pedig rendelkeznek tanúsítvánnyal és az F3 jelölést tartalmazó tanúsítási számmal, valamint közérthető magyar nyelvű használati utasítással.
  • Magánszemély petárdát nem használhat, mivel már a birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő büntetéssel sújtható. Szerda reggelig 227 személy ellen indult pirotechnikai termékkel kapcsolatos eljárás.
  • Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője hangsúlyozta, hogy az illegális árusok termékei veszélyesek lehetnek. Az ideiglenes engedéllyel rendelkező árusokat a katasztrófavédelem folyamatosan ellenőrzi, így vizsgálhatják a szükséges oltó készülékeket, a tárolási körülményeket és a mennyiségi korlátok betartását, hiszen – mint mondta – csak meghatározott mennyiséget lehet tárolni és forgalmazni.

    Szilveszteri pirotechnikai eszközöket csak 18 éven felüliek vásárolhatnak. Szilveszterkor általában 40-50 pirotechnikai eszköz miatti tűzesethez hívják a tűzoltókat országszerte, különösen veszélyesek az erkélyekre érkező vagy az autókat megrongáló rakéták – közölte.

    Huszák András, a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat készenléti osztályának vezetője kiemelte: az illegális utcai elárusítóknál a vásárlói panaszokat nem lehet érvényesíteni, szakképesítés hiányában általában nem ismerik a termékeiket, nem garantálják a tárolás és a szállítás biztonságát. Utóbbi azért is veszélyes, mert az átázott termékek működése megváltozhat és kiszámíthatatlan lehet – tette hozzá.

    Mire figyeljünk, mielőtt meggyújtjuk?

    A szakértő szerint a megvásárolt pirotechnikai eszközöket a sugárzó hőtől és az elektrosztatikus feltöltődéstől is óvni kell, nem tárolhatóak tűz- és robbanásveszélyes eszközök – például gázpalack vagy vegyi áru – mellett, valamint tilos a mennyiségi korlátozást megszegni.

    Az ellenőrzés a felhasználás előtt sem maradhat el – különös tekintettel a meghibásodásra, sérült csomagolásra, átázásra -,

    a helyszín pedig gondosan meg kell választani, messzire elkerülve az olyan veszélyes területeket, mint a benzinkutak és más tűzveszélyes anyagot tartalmazó épületek környéke. A lövés irányában nem lehet faág, erkély, villanypózna, be kell tartani a biztonsági távolságot és kilövés előtt biztonságosan rögzíteni kell a rakétákat.

    Huszák András szerint a legtöbb baleset a nem rendeltetésszerű használatból, a házi barkácsolásokból ered, de – mint fogalmazott – az erős szél és csapadék is veszélyessé teheti a pirotechnikai eszközök használatát, gyermekek pedig még felnőtt felügyelete mellett sem gyújtatják meg azokat.

    A szabálytalanságot leginkább a kezünk bánja

    Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy minden pirotechnikai eszköz veszélyes, ha szabálytalanul használják. Az ilyen kellékek a leggyakrabban – csaknem 40 százalékban – a kéz sérüléseit okozzák, a balesetek nemritkán súlyos roncsolással, akár amputációval végződnek – tette hozzá. Gyakoriak a fejet, arcot érő balesetek is – ezek fele a szem sérülésével jár -, de más testrészek is károsodhatnak felelőtlen használat vagy hibás termék miatt – közölte.

    Győrfi Pál is a házilag barkácsolt és az illegálisan beszerzett pirotechnikai eszközöket nevezte a legveszélyesebbnek, a zaj- és fényhatások pedig – mint mondta – a szívbetegeket is veszélyeztetik.

    Az Országos Mentőszolgálat az év utolsó napjára megerősített szolgálattal, plusz mentőkocsikkal és irányítókkal készül – közölte.

    Borítókép: MTI / Máthé Zoltán

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!