Ne csak álmok legyenek!

2021.04.17. 09:00

Dokumentumfilm mutatja be a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társadalmi vállalkozásait (videó)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elindította a Máltai Manufaktúra nevű társadalmi vállalkozását, amely keretében kiváló minőségű termékeket nyújtanak a vásárlóknak, illetve számos hátrányos helyzetű családnak jelentenek biztos megélhetést – ezt a történetet dolgozza fel a Jelenlét című dokumentumfilm.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Az ismert mondás szerint nem halat kell adni az éhezőknek, hanem megtanítani őket halászni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ennek szellemében indította el a Máltai Manufaktúra nevű társadalmi vállalkozását, amely a SPAR Magyarország támogatásával erősödhetett meg és léphetett ki a piacra. Ezek az üzemek ma már nemcsak kiváló minőségű termékeket nyújtanak a vásárlóknak, de számos hátrányos helyzetű családnak jelentenek biztos megélhetést – ezt a történetet dolgozza fel a Jelenlét című dokumentumfilm.

Tiszaburát az ország egyik legszegényebb településeként ismerjük, a faluban 2016 óta zajlik a felzárkózást segítő Máltai Jelenlét Program. A szeretetszolgálat az élet minden területén segíti a helyieket: iskolát, óvodát, szociális irodát működtet a településen, három éve pedig munkahelyteremtő vállalkozásba kezdett. A faluban asztalosműhelyt és varróüzemet létesítettek, a jelentkezők szakmát tanultak és képesítést szereztek, 2018 óta pedig saját termékeket, például vászon bevásárlótáskákat állítanak elő a SPAR országos hálózata számára.

„A világjárvány igazi hatásait még nem tudjuk megbecsülni, azt azonban jól láthatjuk, hogy az élelmiszer- és feldolgozóiparnak, a kiskereskedelmi ágazatnak maghatározó szerep jut majd a gazdaság újjáépítésében. Ebben a SPAR is szerepet vállal, egyben arra törekszik, hogy válságálló, hazai munkahelyeket teremtsen, és minél többeket vonjon be az értékteremtő munkába, sérült vagy szociálisan rászorulókat egyaránt. Ezekben az időkben kiváltképp fontos, hogy a határokon belül tudjunk piaci alapokon működő megoldásokat találni” – így összegezte a pandémia kihívásait Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A tiszaburai varrodában tevékenykedő asszonyok és családanyák ügyének felkarolása azt jelentette, hogy a SPAR az üzem meghatározó vásárlója lett. Emellett a szeretetszolgálat pátyi és gyulaji műhelyében készülő termékek – lekvárok, csatnik, szörpök, savanyúságok és teák – is a SPAR polcaira kerültek már. Ezeken a településeken fogyatékos, illetve rászoruló embereknek is biztos megélhetést jelent a helyi üzemben végzett munka, ami nem egyszerű karitatív tevékenység, hanem a versenyszférában is működőképes, önfenntartó vállalkozás.

„A Máltai Szeretetszolgálat foglalkoztatási programjaiban következetesen arra törekszik, hogy a dolgozók valódi értéket állítsanak elő. Ne azért vegyék meg a termékeinket, mert azokat fogyatékos, vagy nehéz sorsú emberek állították elő, hanem azért, mert magas minőséget képviselnek. Ne a sajnálat motiválja a vásárlót, hanem a termék legyen önmagában eladható” – mondta Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.

A sikerhez elengedhetetlenek a versenyképes termékek, éppen úgy, ahogyan a szeretetszolgálat szerepvállalása, valamint a szociálisan elkötelezett vállalatok.

A nap végén azonban mégiscsak azokról szól ez az program, akik végig mentek az úton, elsajátítottak egy szakmát, megtanultak értékteremtő munkát végezni, és helytállni a mindennapokban.

Új életük része, hogy piacképes árut állítanak elő, amivel ma már bárki találkozhat az üzletek polcain.

A Jelenlét című dokumentumfilm az ő életükbe enged bepillantást.

Borítókép: Pillanatkép a dokumentumfilmből, a tiszaburai varrodából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!