magas vitamintartalom

2019.07.03. 14:00

Egészséges és frissítő finomság a sárgadinnye

Ahhoz, hogy igazán élvezzük a gyümölcs egyedi ízét, időre van szükség, ugyanis többnyire felnőttként kedveljük meg zamatos, enyhén zöldséges aromáját.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Josep Suria

Több fajtája ismert, de leggyakrabban a rögbilabda formájú, barázdált, narancssárga húsú kantaluppal, a finoman erezett, gömbölyű, szintén sárga húsú galiával, a sárga héjú, ám zöld bélű cukordinnyével, illetve a tojásdad, zöld héjú, krémszínű húsú mézdinnyével találkozhat a piacokon, szupermarketekben. Mindegyiknek más a tápanyagtartalma, a béta-karotin-tartalmuk például annál nagyobb, minél sárgább a húsuk – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel.

Mi van bennük?

Közös jellemzőjük a magas A-, B1-, B2- és C-vitamin-, valamint cink-, kalcium-, magnézium- és káliumtartalom. Jelentős a folyadéktartalmuk is, emellett gyorsan felszívódó, egyszerű, ám hasznos cukrokat, vízben oldható rostokat tartalmaznak. Egészségre gyakorolt hatásuk az emésztőrendszer karbantartásától kezdve az éles látáson és a barna bőrön át egészen az immunrendszer erősítéséig megmutatkoznak.

Hogy készítse el?

A legjobb, mint a friss gyümölcsök esetében általában, ha nyersen fogyasztja a sárgadinnyét. De készíthet belőle gyümölcssalátát, illetve -levet, koktélokat, fagylaltot, lekvárt, levest, felkockázva pedig akár olvasztott csokoládéba is mártogathatja. A pármai jellegű sonkába tekert darabokat előételként fogyaszthatja.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!