kikutatták

2018.03.19. 16:41

Egy sor betegségről árulkodhat az alacsony spermiumszám

Egy új tanulmány szerint a férfiak spermiumszáma sokkal pontosabb képet ad az egészségi állapotukról, mint az ondójuk minősége.

Az amerikai Endokrin Társaság Chicagóban megrendezett éves találkozóján ismertetett tanulmány termékenységi gondokkal küzdő olaszországi párok férfi tagjainak, 5177 főnek a bevonásával készült.

„Tanulmányunk egyértelműen kimutatja, hogy

a spermiumok alacsony koncentrációja már önmagában különböző anyagcsere-változásokkal, a szív- és érrendszeri betegségek kockázataival, valamint alacsony csonttömeggel áll összefüggésben”

- mondta el vasárnap a tanulmányt vezető Alberto Ferlin, az olaszországi Bresciai Egyetem munkatársa.

Az alacsony spermiumszámot egyébként az ejakulációnként kevesebb mint 39 millió ivarsejt kilövellésével definiálták a kutatók vizsgálatuk során.

Ferlin szerint a nemzőképtelen férfiak hajlamosak lehetnek olyan jelentős egészségi problémákra vagy kockázati tényezőkre, amelyek ronthatják életminőségüket, vagy megrövidíthetik életüket, éppen ezért a termékenységi szűrések egyedülálló lehetőséget adnak számukra egészségi állapotuk felmérésére és a betegségek megelőzésére.

A kutatók az alanyok csaknem felénél mutattak ki alacsony spermiumszámot és

ezek a férfiak 1,2-szer nagyobb valószínűséggel küzdöttek magasabb testzsírszázalékkal, vérnyomással, „rossz” koleszterin- és trigliceridszinttel, valamint alacsonyabb „jó” koleszterinszinttel, mint normális spermiumszámú társaik.

Esetükben a cukorbetegség, a szívbetegség és az agyvérzés kialakulásának kockázta, valamint a diabéteszhez vezető inzulinrezisztenciára utaló egyik érték is magasabb volt. Az eredmények szerint az alacsony spermiumszámú férfiak esetében tizenkétszeres volt a kockázata az alacsony tesztoszteronszintnek. Az alacsony tesztoszteronszintű férfiak felénél pedig csontritkulást (oszteoporózis) vagy a csontritkulás előjelének számító alacsony csonttömeget mutattak ki a szakemberek.

Ferlin ugyanakkor elismerte, tanulmányuk nem bizonyítja, hogy az alacsony spermiumszám anyagcserezavart okoz, de mindenképpen jobb képet ad a szervezet általános egészségi állapotáról, mint az ondó minőségének vizsgálata.

A szakember szerint a termékenységi gondokkal küzdő párok férfi tagjainál pontos diagnózis felállítására lenne szükség, és az eredmények függvényében szakértői és orvosi felügyeletre a betegségek és a halálozás esetleges fokozott kockázata miatt.

Borítókép: Marjan Apostolovic/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!