Gondtalan pihenés

2018.06.21. 06:28

Egyedi utasbiztosítással csak jól járhatunk

Ha saját igényeinkre szabott szerződést kötünk, jelentősen kevesebbet is fizethetünk - ugyanakkor például az orvosi ellátások térítési limitjén nem szabad spórolni.

Boy and girl brother and sister running on tropical beach.

Érdemes testre szabott utasbiztosítást kötni, mivel az utazási célpont, valamint a tervezett program is alapvetően befolyásolja, hogy mit fedezzen az optimális utasbiztosítás, így a díját is – hívja fel a figyelmet az Union Biztosító az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A biztosítócég közleménye szerint a speciális utasbiztosítások előnye, hogy azokkal az ügyfelek egyedi igényeikhez igazodik a fedezet,

így akár 30-40 százalékkal is olcsóbb áron köthetik meg ezeket az általános utasbiztosításokhoz képest.

Horvátországi nyaralások vagy az oroszországi labdarúgó világbajnokság eseményeire történő utazás esetén tehát érdemes ilyen biztosítást kötni.

A biztosító kitér arra is, hogy vannak olyan biztosítási elemek, amelyeken nem szabad spórolni. Ilyen az orvosi ellátások térítési limitje, ennek minimális szintjét az úticéltól függően kell megjelölni. A biztosító a környező országokba utazók esetében 30 millió forintos, a világ távolabbi célpontjaiba 75 millió forintos, míg a kiemelten magas ellátási költségeket alkalmazó észak-amerikai országokba 100 millió forintos szintet ajánlanak.

Szabó Tamás, az Union utasbiztosítási üzletágának vezetője szerint

egy megfelelő utasbiztosítás jellemzően személyenként napi 2-3 eurónak megfelelő összegből kijön,

vagyis legfeljebb néhány százalékos részét képezi egy külföldi út költségeinek.

Sajnos a külföldre utazók több mint 50 százaléka továbbra sem gondoskodik a megfelelő utasbiztosításról – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel. Az utasok egy része úgy véli, a bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítás, illetve a kiváltott Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) elegendő védelmet nyújt számukra.

A FBAMSZ közölte:

az EEK-nak számos hiányossága van az utasbiztosítással szemben. Egyrészt csak az egészségügyi ellátásra terjed ki,

tehát nem fedez olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a poggyászkár, műszaki cikkek biztosítása, illetve a szállítási költségek, az esetleges tolmácsdíj, és nem biztosít 24 órás telefonos asszisztenciát sem.

Másrészt az igazolást csak állami szolgáltatóktól fogadják el,

így ha az ellátást magánszolgáltató nyújtja, a bajba jutott utasnak „a zsebébe kell nyúlnia”.

A bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítások esetén a szövetség azt ajánlja, hogy utazás előtt meg kell bizonyosodni az adott biztosítás feltételeiről, mivel ezek többségében mind a szolgáltatási kör, mind a kártérítési összegek felső határa igen korlátozott.

Borítóképünk illusztráció.

Forrás: AFP / Caia Image / Science Photo Library / New

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!