Szurkoljunk nekik!

2019.06.24. 08:21

Elérték az alaptábort a K2 felé tartó magyar hegymászók

Klein Dávid és Suhajda Szilárd vasárnap délután jelentette be, hogy elérték a K2 csúcs alaptáborát. A két sportoló nagyjából 5000 méteren van, a K2 csúcsa pedig 8611 méter. Az útjuk lassabban és nehezebben halad, mint tervezték, ugyanis rengeteg hó esett le. A fiúk videóüzenetben jelentettek a friss helyzetükről.

Budapest, 2019. június 8. Klein Dávid (j) és Suhajda Szilárd hegymászók a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtéren 2019. július 8-án. A két alpinista elindult, hogy a Magyar K2 Expedíció keretében megmásszák a Himalája egyik legveszélyesebb, 8611 méter magas csúcsát oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

„Sziasztok, itt vagyunk az alaptáborunkban, a K2 szomszédságában. Eléggé minimálban nyomjuk, ez lesz az első éjszakánk idefönn, nagyjából 5000 méteren vagyunk. Egyelőre se lakósátrak, se semmi, egyetlen konyhasátrat sikerült összeeszkábálni, ahol a segítőinkkel fogunk aludni ma éjszaka” – mondják a fiúk a Tv2 Tények című műsora által közölt felvételen.

Ez volt a hegymászók második videós bejelentkezése az indulás óta. Legutóbb szombaton adtak hírt magukról ilyen formában, akkor Baltoro legendás gleccserelágazásától. Azt mondták, igencsak nehézkesen halad az útjuk, ugyanis rengeteg hó esett, emiatt az öszvérek helyett emberi erővel kellett felvinniük a csomagjaik egy részét.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd arra vállalkozott, hogy oxigénpalack nélkül megmásszák a Himalája K2-es csúcsát, amely 8611 méter. Most 5000 méteren vannak, és bár nehézkes innen a bejelentkezés, a fiúk megpróbálnak minél több képet és videót küldeni.

A két hegymászó június 8-án indult útnak Budapestről. A csúcsmászás pontos dátumát az akklimatizáció gyorsasága és a helyi időjárási viszonyok is befolyásolják, de a tervek szerint július végén vagy augusztus elején várható, hogy a K2 csúcsa felé kapaszkodnak majd.

Három évvel ezelőtt a K2 időjárása nem kedvezett egy hegymászónak sem, abban az évben senki se ért fel a csúcsra.

Borítókép: Klein Dávid (j) és Suhajda Szilárd hegymászók a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2019. július 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!