Kórházon kívül

2017.11.12. 18:11

Életet menthetünk, ha azonnal cselekszünk

Sokkal többen – kétszer, háromszor annyian – élhetik túl a szívrohamot, ha azonnal megkezdődik az újraélesztésük – közölte az Amerikai Szívszövetség (AHA), amely a héten hozta nyilvánosságra frissített iránymutatását az újraélesztéssel kapcsolatban.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: liza s

Az AHA szerint a járókelők vagy szemtanúk azonnali segítsége megduplázza vagy megtriplázza a túlélési esélyét annak az évi mintegy 350 ezer embernek, akik kórházon kívül kapnak szívrohamot. A statisztika alapján a kórházon kívül szívrohamot szenvedők 90 százaléka hal meg.

A szervezet frissített iránymutatása kiemelte: különösen fontos faktor a túlélési esélyek növelésében, hogy amikor valaki szemtanúja lesz annak, hogy egy ember vélhetőleg szívroham következtében összeesik, haladéktalanul kezdje meg a mellkasi kompressziót. Ebben pedig kulcsszerepe lehet a diszpécsernek, aki telefonon keresztül azonnal irányíthatja az újraélesztést.

A felnőttek esetében az életet az első percekben a keringetés menti meg, nem a lélegeztetés – emelte ki Karl Kern, az AHA szív- és érrendszeri sürgősségi ellátási bizottságának elnöke.

A telefonon irányító diszpécser nemcsak a tapasztalatlan járókelőnek segíthet az újraélesztésben, hanem az esetleg az újraélesztésben járatos embereknek is segíthet abban, hogy a stresszes helyzet ellenére a legjobban hajtsák végre a tanultakat.

Jelenleg az Amerikában dolgozó diszpécsereknek csak a fele tudja instruálni a mellkasi kompressziós újraélesztést.

Az Egyesült Államokban évente több mint 7000 gyermek hal meg kórházon kívül bekövetkező szívroham következtében. Halálukat a legtöbb esetben az oxigénhiány okozza, így a szívszövetség frissített ajánlásában kiemeli a gyermekek esetében a mellkasi kompresszió és a lélegeztetés együttes alkalmazásának fontosságát a páciensek túlélési esélyének növelésére.

Az Amerikai Szívszövetség 1966 óta adja ki iránymutatását, amely alapján évente több mint 22 millió embert készítenek fel a szívroham esetén alkalmazható újraélesztésre és elsősegélynyújtásra.

Az iránymutatót korábban ötévente frissítették, ettől az évtől kezdve azonban évente fogják, mivel fontosnak tartják a kutatások legfrissebb eredményeinek beépítését.

Borítókép: Shutterstock / Liza S

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!