biztonságos otthon

2020.01.13. 07:43

Elővigyázatossággal megelőzhető a lakástűz

A lakástüzek kiváltó okai között még mindig a dohányzás, illetve a nyílt láng, valamint a tüzelő berendezések helytelen használata szerepelt a sütés-főzés mellett.

Budapest, 2013. január 12. Tűzoltók dolgoznak Budapesten, a IX. kerületi Toronyház utcában, ahol kiégett egy lakás két helyisége 2013. január 12-én. A tűzesetben senki sem sérült meg, a háromemeletes házból húsz embert kísértek ki a tűzoltók. Az átszellőztetés után a lakók visszatérhetnek otthonukba. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mihádák Zoltán

2019-ben több mint százan vesztették otthonukban életüket, jellemzően nyílt láng – gyertyák, mécsesek – használata során, égő cigaretta okozta tűz következtében, elektromos zárlat, vagy a tüzelő berendezés helytelen használata miatt keletkezett tűz miatt – írja cikkében a Lokál.

A téli időjárás kedvez a lakástüzek kialakulásának. Az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre.

Egy füstérzékelő beszerzése jelentős lépés a biztonságos otthon megteremtéséhez, hiszen a statisztikák szerint nemcsak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett azokban a lakásokban, házakban, ahol volt ilyen berendezés.

A tragédiák odafigyeléssel is megelőzhetők:

  • Égő cigarettával ne feküdjön le, mindig nyomja el, oltsa el a parázsló cigarettacsikket!
  • Csak megbízható forrásból származó elektromos berendezést vásároljon és használjon, ne alakítsa át házilag az elektromos berendezést! Az elektromos hálózat átalakítását, javítását csak szakemberrel végeztesse!
  • A lakásban helyezzen el füstérzékelőt a tűz korai szakaszban történő észlelése érdekében!
  • Ügyeljen a tüzelő, fűtő berendezés helyes begyújtására és a tűz körültekintő táplálására!
  • Ne halmozzon fel éghető anyagot tüzelő, fűtő berendezés körül!
  • Ne takarja le a tüzelő, fűtő berendezést!
  • Soha ne hagyjon felügyelet nélkül gyertyát, mécsest, egyéb nyílt lánggal égő tárgyat!
  • Távolítsa el az éghető anyagokat a gyertya, mécses, egyéb nyílt lánggal égő tárgy környezetéből, mielőtt meggyújtaná!
  • Gyermekek elől zárjon el, helyezzen megfelelő magasságba minden tűzgyújtásra alkalmas eszközt (gyufát, öngyújtót)!
  • Borítókép: Tűzoltók dolgoznak Budapesten, a IX. kerületi Toronyház utcában, ahol kiégett egy lakás két helyisége 2013. január 12-én. A tűzesetben senki sem sérült meg, a háromemeletes házból húsz embert kísértek ki a tűzoltók.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!