Finomság

2017.07.04. 13:32

Eperlekvárteszt! Melyik boltit vegyük, ha nincs időnk befőzni?

Eper vagy szamóca? Sokat lehetne rajta vitatkozni, de mi helyette inkább fogtunk néhány üvegbe zárt gyümölcsöt, és szépen leteszteltük őket.

Egy listán kezeltük a dzsemet és a lekvárt, hiszen a polcokon sincsenek szeparálva, illetve a strandbüfében sem fogják különösebben szétválogatni őket. A vizsgálat során azt figyeltük, hogy mennyire kiegyensúlyozott az összkép, mennyire kellemes a lekvár vagy a dzsem. A legnagyobb hangsúlyt a kóstolás során természetesen a gyümölcs kapta.

Lássuk a versenyzőket!

100% FRUIT PRÉMIUM LEKVÁR

A kecses üvegben leginkább egy sűrű eperpürét találunk. Az illata színtiszta gyümölcs, amiben semmi mást nem találunk, csak epret. Az állaga kicsit kocsonyaszerű, de azért nem kellett késsel vágni szerencsére. Kóstolva a hirtelen nagy epres lendület meghátrál és egy sokkal lágyabb, szolidabb epres íz dolgozik benne. Némi gyümölcsvelővel találkozunk, de azért messze van az elején áhított püréélmény.

Adatok: 265 gramm, eper 100%, 525 Ft

PACIFIC EXTRA

Kibontás után látszik, hogy ebből egy pillanatig sem spórolták a zselatint, ezzel gond nélkül kisebb repedéseket is befedhetünk a falon, de talán kátyúzásra is alkalmas lehet. Kanállal akármilyen formát kivághatunk belőle, nem fog szétfolyni. Az illata eléggé édes, de a fájóbb, hogy szamócát alig-alig érzünk. Kóstolva aztán jön a vihar, egy nagyon rossz műanyag íz, amit sűrű zselatinba bújtattak.

Adatok: 300 gramm, szamóca 45%, 409 ft

ST. DALFOUR

Francia gyöngyszem került kis hazánk polcaira. Kibontás után egy kimért epres buké árad belőle, de szerencsére nem tűnik zselatinnal telepakolt kiadásnak. Kóstolva egy lágyabb, ám viszonylag masszív dzsemet kapunk, aminek íze korrekt és kellemes. Apró gyümölcshússal folyamatosan találkozunk benne. Az íze sokáig kitart, egészen jól viselkedik. Édessége nincsen túltolva, csak amennyit a gyümölcs enged magából.

Adatok: 284 gramm, eper 51%, 859 ft

BRETAS

Görög importról beszélünk. Nincs hozzáadott cukor, viszont van rajta görög zászló, hurrá. Felnyitás után látjuk, hogy ez is a zselésebb világot érzi magáénak, de illatában meglepő dolgokat is találunk. Datolya az, ami az eper mellett még dominál, valószínűleg mediterrán nagymamák készítették. Kóstolva marad a datolyás íz, ami magyar gyomornak azért nehezen emészthető.

Adatok: 240 gramm, eper 60%, 1299 ft

EKO

A színe alapján inkább mondanánk rá, hogy baracklekvár, minthogy szamóca. A kupak lecsavarása után viszont tisztán jön a szamóca. Kóstolva egy picit zselés állagot érzünk az elején, de könnyen olvad, ami nagy szerencse. Az íze könnyeket csal szemünkbe, mert tényleg olyan, mintha a nagyi készette volna, ez egy jókora eperdózis. Az összhatás patent, kifejezetten nosztalgikus élményt ébreszt.

Adatok: 340 gramm, eper 60%, 519 ft

HAMÉ

Legalább tudjuk, hogy pástétomon és szendvicskrémeken túl dzsemekkel is foglalkozik a Hamé. Illatában egy félénk eperaromát találunk, de az igazi ítéletet ez is kóstolva kapja meg. Nagyon pépes állagot érzünk, amibe nem kevés cukrot rejtettek, két falattól is megindul a cuppogtatás. A gyümölcsöt sikerült szépen a háttérbe szorítania, ami így végül nem túl fényes eredményhez vezet.

Adatok: 300 gramm, eper 50%, 575 ft

D’ARBO

Kis történelemkönyvet találunk az oldalán, de minket sokkal jobban érdekel, hogy mit zártak az üvegbe. Felnyitás után másodpercekig lehet hümmögni, mivel az illata tényleg nagyon kellemes és gyümölcsös. Kóstolásnál is marad az áhítat, egy remek dzsemes állag, amiben az eper hosszan jelen van. Édessége természetes, ez nagyon harmonikus.

Adatok: 450 gramm, eper 50%, 899 Ft

És még nincs vége, a Mindmegette.hu oldalán további öt eperlekvár tesztjét is elolvashatod, és a győztesre is fény derül!

Étterembe mennél? Kaját rendelnél? Olvasd el a helyről a Mit ettem ma kritikáját!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!