Egészséges táplálkozás

2021.01.26. 15:00

Erősíti az immunrendszert a rostfogyasztás

A járvány idején kiemelten fontos, hogy egészséges táplálkozással, megfelelő rostfogyasztással támogassuk immunrendszerünket – hívta fel a figyelmet Somogyi Kovács Anita jogi szakokleveles dietetikus kedden az M1 aktuális csatornán.

Forrás: Shutterstock

A magas rosttartalmú étrend csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is hangzott el a műsorban.

A szakember azt mondta, az egészséges táplálkozás alapja naponta egy-két alkalommal 10-15 dekagramm gyümölcs, illetve minden főétkezéshez 10 dekagramm zöldség elfogyasztása. Emellett legalább napi egy étkezésnél ajánlott teljes kiőrlésű gabonából készült termék bevitele a szervezetbe. Nagy mennyiségű rostfogyasztásnak megfelelő vízbevitel mellett kell történnie.

Somogyi Kovács Anita kitért arra, hogy a rostfogyasztás jótékony hatásait egyes bélrendszeri megbetegedések mint az irritábilis bélszindróma vagy a kontaminált vékonybélbetegség megkérdőjelezheti. Ilyen esetekben oda kell figyelni arra, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszthat a beteg.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!