Friss kutatás

2021.01.10. 10:41

Ez történik a testünkben, ha naponta eszünk avokádót

Az avokádó tele van élelmi rostokkal, egyszeresen telítetlen zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egy rendkívül egészséges alapanyag, amely jótékony hatással van a szervezetünk egészségére. De vajon hogyan?

Forrás: Shutterstock

Az avokádó napi fogyasztása javíthatja a bél egészségét, derül ki az Illinoisi Egyetem új tanulmányából – írja az Origo.

Sharon Thompson, az U táplálkozástudományi osztályának végzős hallgatója elmondta, hogy:

„Tudtuk, hogy az avokádó növeli a jóllakottság érzését és csökkenti a vér koleszterinszintjét, de azt nem, hogyan befolyásolja a bélmikrobák állapotát.”

A kutatók megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik minden nap ettek avokádót, nagyobb volt a bélmikrobák száma. A bélmikrobák lebontják a rostokat és olyan anyagcseretermékeket állítanak elő, amelyek támogatják a bél egészségét.

A vizsgálatban 163, 25 és 45 év közötti, túlsúlyos vagy elhízott, ám egészséges felnőtt vett részt. Az egyik csoport napi

egy étkezést váltott ki a kutatók által biztosított étellel,

amely tartalmazott avokádót, míg a kontrollcsoport hasonló ételt fogyasztott, de avokádó nélkül. Egyébként mindkét csoport tagjai a szokásos étrendjük szerint táplálkoztak.

„Célunk az volt, hogy teszteljük azt a hipotézist, miszerint az avokádóban található zsírok és rostok pozitívan befolyásolják a bél mikrobiotáját”

– mondja Hannah Holscher, a táplálkozástudományi adjunktus és a tanulmány vezető szerzője.

„Az avokádó az egészség szempontjából fontos tápanyagokat tartalmaz. Munkánk azt mutatja, hogy a bél egészségének biztosítását hozzá tudjuk adni az avokádó egészségügyi hatásainak listájához.”

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!