Konyhai tanácsok

2017.08.31. 11:40

Ezeknek az ételeknek semmi keresnivalójuk a hűtőben

Többek között a dinnye és a paradicsom is máshova való.

Forrás: Shutterstock

Ha valamit szeretnénk hosszú távon tartósítani, de nem olyan sokáig, hogy lefagyasszuk, azt bedobjuk a hűtőbe – közben pedig bele sem gondolunk abba, hogy ezzel az élvezeti értéke és/vagy élettani hatása az adott élelmiszernek jelenősen csökken. Mutatunk most egy tucatot azok közül, amelyeket szigorúan tilos hűtőben tárolni, ha jót akarunk magunknak és ízlelőbimbóinak is – írja a mindmegette.hu.

Dinnye

Ha egész dinnyét veszünk, ne tegyük be rögtön a hűtőbe – legjobb, ha pincehűvösben tároljuk. Tudjuk, hogy ez sokaknál kiveri a biztosítékot, mert a dinnye a nyári kánikulában, jéghidegen az igazi, de a legújabb kutatások szerint a gyümölcs szobahőmérsékleten őrzi meg leginkább antioxidáns tartalmát és zamatát. Ha már egyszer felvágtuk, mehet a fridzsiderbe, mert így akár 3-4 napig is élvezhetjük az ízét.

Burgonya

A hidegben a burgonya élvezhetetlenné válik: a hűtőtől gumiszerűvé vált állaga, és édeskés íze használhatatlanná teszi – legfeljebb krumplis pogácsa elkészítésére lesz alkalmas. A krumpli hideg és száraz, lehetőleg sötét helyen tartandó, ami jól szellőzik – mondjuk egy pincében, vagy pince híján, egy újságpapírral bélelt ládában, hogy a csírásodást elkerüljük.

Méz

A méz kőkemény, kristályos gumivá válik, ha hidegben tartjuk, ráadásul az összes pozitív élettani hatásának lőttek. A legjobb tehát, ha a konyhapulton, szobahőmérsékleten tároljuk, és ne feledjük: ha gyógyulni szeretnénk általa, semmiképp ne tegyük forró italba, mert az szintén kiöl belőle mindent, ami jótékony hatású, csupán az édessége marad meg nekünk.

Kávé

A közhiedelemmel ellentétben a kávénak nem jó, ha hűtőben tároljuk, mert könnyedén átveszi a benti levegő nedvességtartalmát, és az megöli az aromát, legyen szó őrölt vagy egész kávészemekről. A kávé tárolására legalkalmasabb egy légmentesen záródó edény – ennél még nem találtak fel jobbat.

Paradicsom

A hidegtől a paradicsom ízetlenné és lisztes állagúvá válik, és a vitaminkészleteinek is annyi. Szobahőmérsékleten, egy jól szellőző ládában, vagy kosárban van igazán jó helyen – a kissé éretlen daraboknak pedig kifejezetten jó tesz a napfény: az ablakpárkányra velük!

Hagyma

Az egész hagyma – legyen az lila vagy vörös – imádja a hideget, ám a nevességet már kevésbé, így a burgonyával hasonlóan tárolandó: egy száraz, hideg és sötét helyen. Ha már felvágtuk, egy visszazárható műanyag zacskóban, a hűtő zöldséges fiókjában van a legjobb helyen!

Fokhagyma

Hogy a fokhagyma aromáját sokáig megőrizze, hűvös, jól szellőző, száraz helyen kell tárolnunk. Miután megbontottuk a komplett fejet, a gerezdeket héjastul ugyanígy raktározhatjuk, de 10 napon belül mindenképpen használjuk fel!

Csípős szósz

A csípős szószok a bennük lévő nagy mennyiségű ecettől gyakorlatilag örökéletűek, az ilyen típusú önteteket felesleges hűtőben tárolni. Mivel ezek az ízek szobahőmérsékleten érvényesülnek leginkább, tartsuk a „hot” szószokat konyhaszekrényben vagy a fűszerespolcon!

Nutella

Szigorúan tilos mindenfajta csokoládés krémet a hűtőben tartani: egyrészt kenhetetlenné, másrészt ízetlenné válnak. Szobahőmérséklet, kánikulában a kamra a legalkalmasabb hely számukra.

Kenyér 

Bármilyen hihetetlen: a kenyeret a hűtő kiszárítja! Tartsuk a konyhapulton, kenyeres zacskóban vagy dobozban! Ha túl sok kenyerünk lenne otthon, fagyasszuk le, és fogyasztás előtt olvasszuk fel teljesen, majd tegyük a forró sütőbe: 10 perc alatt olyan lesz, mint a friss!

Alma

Az alma vitamintartalmának és ízének is lőttek, ha hűtőben tároljuk: a frissen, piacon vásárolt gyümölcs nem csak kitart, legalább egy hétig, a konyhapulton tárolva, de a konyhánk dísze is lehet.

Málna, eper, áfonya

A bogyós gyümölcsök szintén frissen fogyasztandóak, persze előfordul, hogy ezt nem tudjuk megvalósítani: akkor jöhet a hűtő, de legfeljebb 1-2 napra! És bár a vitamintartalom ilyenkor náluk is jelentősen megcsappan, az ízhatás megmarad, ha kizárólag fogyasztás előtt mossuk meg, friss, jéghideg csapvízzel!

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!