túrázni jó!

2021.02.17. 09:31

Ezer kilométeres tanösvényhálózat várja a kirándulókat nemzeti parkjainkban

Összesen csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvényhálózat várja Magyarország nemzeti parkjaiban a kirándulni vágyókat, akik országszerte 194 tanösvényen barangolhatnak a természetben.

Hetvehely, 2020. június 13. Érdeklõdõk a Mecsekerdõ Zrt. új, Kincset rejtõ erdõ elnevezésû interaktív tanösvényén a Nyugat-Mecsekben, Hetvehely közelében az átadás napján, 2020. június 13-án. Az erdei élõvilágot és az erdõ rejtett kincseit bemutató, 1,4 millió forintból kialakított, 2,4 kilométeres tanösvény a Hetvehelyrõl Sás-völgybe vezetõ útról indul, és egy erdei tornapálya útvonalán keresztül a Bakonyához tartozó Erdõ házáig vezet. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül és egyedülálló élményt kínál – közölte az Agrárminisztérium.

„A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén 15, applikációval is bejárható túraútvonal található. A koronavírus-járvány talán még inkább ráirányította a figyelmet arra, hogy a minket körülvevő környezet milyen hatalmas érték, és egyre szívesebben járunk be egy-egy természeti területet, ráadásul az applikáció segítségével ezt még könnyebben megtehetjük” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki a budaörsi Gubóvirág tanösvényt kereste fel Balczó Bertalannal, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkárával.

Balczó Bertalan kiemelte, hogy a nemzetipark-igazgatóságok több mint 100 ezer hektáron valósítanak meg élőhelyfejlesztést célzó beruházásokat. Mint hangsúlyozta: „Az aktív védelmi intézkedések mellett ugyanolyan fontos az is, hogy bemutassuk ezeket az értékeket a nagyközönség számára, éppen ezért 2014 óta 16 milliárd forintot fordítunk ökoturisztikai beruházásokra a nemzetipark-igazgatóságoknál. Ennek köszönhetően a látogató- és bemutatóhelyekhez kapcsolódóan tanösvények létesülnek és újulnak meg országszerte.”

Magyarországon a tanösvények többsége térítésmentesen, szabadon látogatható; az állomásokat jelző táblák és papír alapú kiadványok mellett számos esetben már mobilapplikációk segítségével is bejárhatók az útvonalak.

A tanösvényhálózatnak köszönhetően az érdeklődők megismerhetik Magyarország természeti kincseit, például a sziklagyepek növény- és állatvilágának életét, a szikes pusztákat, a tavakat, az ártéri területeket, a mocsarak madár- és növényvilágát, a bazaltorgonákat és a dolomitokat, miközben számos helyen egyedülálló panorámában lehet részük – áll az Agrárminisztérium közleményében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!