ELISMERÉS

2018.11.06. 13:52

Gyémántoklevelet kapott a szolnoki házaspár

Mindig is a kertészet volt a mindenük. A Szandaszőlősön élő Balázs házaspár hatvan évvel ezelőtt végzett okleveles mezőgazdasági mérnökként, majd nyugdíjba vonulásukig ennek a hivatásnak szentelték életüket. A napokban gyémánt oklevéllel köszöntötték a szolnoki házaspárt a kerek évforduló alkalmából.

Hutter Zsófia

 A Balázs házaspár gyémántoklevelet kapott szakmai tevékenységük elismeréseként.

Fotó: Hutter Zsófia

– Hatvan évvel ezelőtt végeztünk a férjemmel együtt az akkori Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán. Ennek elismeréseként kaptuk most a gyémánt oklevelet a Szent István Egyetem jóvoltából – mesélte büszkén Balázs Béláné, Erzsike néni.

A szolnoki hölgy elárulta, férjével a főiskolai évek alatt ismerkedtek meg.

- Évfolyamtársak voltunk, majd később össze is házasodtunk. Az iskola elvégzése után megszülettek a gyermekeink, és a velük töltött idő alatt az otthoni birtokon tevékenykedtem. Mikor a gyermekek nagyobbak lettek, parképítőként helyezkedtem el a kertészeti vállalatnál. Ide követett a férjem is – emlékezett vissza.

– Abban az időben csináltuk a Tiszaligeti strand parkosítását, a Damjanich szobor környékét, és az első salakos teniszpályákat is a Tiszaligetben. Ezután a termesztő telep vezetője lettem. Odatartoztak az üvegházak, és a faiskola is, később pedig már a virágüzletek is.

Néhány évvel később férjével mindketten Szentesen kaptak munkát, ám a kitérő után végül mégis Szolnokon találták meg számításaikat.

Erzsike néni elárulta, náluk családi hagyomány a virágokkal kapcsolatos munka. Hiszen édesapja a régi szolnoki kertészeti vállalatnál dolgozott, édesanyja pedig virágtermeléssel foglalkozott. Később, már nyugdíjasként át is vette tőle a családi vállalkozás működtetését. Bár mint elmesélte, ő mindenképpen egészségügyi pályára szeretett volna lépni. Azonban édesanyja felhívta rá a figyelmét, hogy az nem neki való, mert túlságosan érzékeny.

-Szerinte rosszul lennék, ha beteg vagy szenvedő embert látnék. Úgyhogy így kerültem én is a kertész szakmába – mosolygott az idős hölgy.

A nyugdíjas házaspár kiemelte, nekik az iskola nem csak szakmát adott, hanem tudást, megbecsülést, és szerelmet, családot is. Hatvankét év boldog házassággal a hátuk mögött, két gyermeküknek köszönhetően most négy unokának, és hat dédunokának örülhet Erzsike néni és Béla bácsi.

A Balázs házaspár gyémántoklevelet kapott szakmai tevékenységük elismeréseként.
Fotó: Hutter Zsófia

A gránitdiploma a legmagasabb elismerés

Minden olyan felsőfokú végzettséget szerzett diplomás személy, aki az oklevelét legalább 50 évvel korábban szerezte valamely felsőfokú intézményében, az díszoklevélre jogosult. Ennek több fokozata is van. Aki legalább 50, 60, 65, 70 vagy 75 éve végzett, az arany-, gyémánt-, vas-, rubin-, vagy gránitdiplomás lehet. Ez azonban nem jár automatikusan, a megfelelő idő elteltével kérvényezni kell az érintett iskola kari tanácsától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!