Ország-világ

2020.11.26. 15:02

Ha az emberek fegyelmezettek, akkor lényeges szigorítások nem kellenek (videó)

Ha az emberek fegyelmezettek, akkor lényeges szigorítások nem kellenek – mondta a lehetséges járványügyi intézkedésekről Kásler Miklós az Életközelben legújabb adásában. Az emberi erőforrások minisztere beszélt a járvány természetéről, a gyorstesztek fontosságáról valamint reagált a baloldali médiumok támadására is.

Védõmaszkot viselő járókelők Hajdúböszörményben 2020. november 12-én. A kormány koronavírus-járvány elleni védekezésének részeként a tízezer fõnél nagyobb települések egyes közterületein november 11-tõl kötelezõ a maszkviselés, a területek kijelölése a polgármester feladata. A helyi önkormányzat döntése értelmében a település teljes belterületén található közterületeken és nyilvános helyeken kötelezõ a maszkviselés.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Ha az emberek valóban fegyelmezettek, és a jelenlegi szigorító rendelkezéseket betartják, akkor nagyon valószínű, hogy további vagy lényeges szigorítások nem kellenek – mondta a miniszter, majd hozzátette, hogy ezeket a lépéseket hetente bírálja felül az Operatív Törzs a mindenkori adatok birtokában.

A beszélgetés során kitért arra, hogy a tavaszihoz képest a második hullám természete és terjedésének súlyossága is megváltozott. Közösségi terjedés alakult ki, ami azt jelenti, hogy nagyon nehéz kontrollálni és izolálni a fertőzötteket. Számos esetben tünet és panasz alig van, nagyon nehéz az újabb és újabb fertőzéseket hagyományos, a tavaszihoz hasonló módon kezelni. Emiatt hozza meg a kormány mindig a fertőzés adott állapotának megfelelő, rugalmas intézkedéseket, amelynek egyetlen kritikus pontja, hogy azokat be kell tartani – részletezte a tárcavezető.

A szociális, egészségügyi és oktatási intézményekben bevezetett gyorstesztekről és azok hatékonyságáról a miniszter elmondta, hogy mindenféleképpen jó hatást érhetünk velük, mert ha valaki pozitívnak bizonyul, abban az esetben azonnal, időveszteség nélkül el lehet mozdítani a megfelelő kezelés irányába. Ha kell kórházba, ha nem akkor más kezelési körülmények közé. A kormány részéről ez a lépés az emberek biztonságát szolgálja – tette hozzá a miniszter.

A beszélgetés végén szóba kerültek azok a rosszindulatú támadások is, amelyek egy, a közösségi médiában megjelent fotó miatt érték. A képen az látszik, hogy az Operatív Törzs hétfői ülésén a miniszter nem viselt maszkot.

„Éppen beszéltem és két méteres távolságon belül senki nem tartózkodott. – reagált az EMMI minisztere.

Borítókép: Védőmaszkot viselő járókelők Hajdúböszörményben 2020. november 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!