Generációk

2019.04.22. 14:40

Harmincasként kezdünk a szüleinkké válni

A legtöbb ember fiatalon más szeretne lenni, mint a szülei – alighanem ez a természet rendje. Miként az is, hogy egyszer csak azt veszi észre magán, hogy mindinkább úgy viselkedik, olyan gesztusokat használ, mint ők.

Forrás: Shutterstock

Hiába a tinédzserkori lázadás, a húszas évek elszakadása, az ember nem tagadhatja meg a szüleit, aminek a kor előrehaladtával egyre világosabb jelei vannak. Egy brit kutatás szerint a nőknél 33, míg a férfiaknál 34 éves korban lesz szemmel látható ez a folyamat – olvasható a Csalad.hu cikkében.

A portál idézi a Dr. Julian De Silva által jegyzett kutatást, melyben 2000 embert vizsgáltak arra összpontosítva, hogy az alanyok mikor kezdték ugyanazokat a médiatartalmakat fogyasztani, mint a szüleik, mikortól kedvelik a hasonló dolgokat, egészen addig, hogy ugyanazokat a beszédbeli fordulatokat és gesztusokat használják.

Mint írják, a legtöbb nő (52 százalék) 30 és 35 éves kora között kezd az édesanyjára hasonlítani, míg egynegyedük (26 százalék) 35-40 évesen, 10 százalékuk pedig 40-50 évesen.

Dr. Julian De Silva úgy véli, a jelenségnek a szülővé váláshoz van köze:

amikor ugyanis elkezdjük nevelni a saját gyermekeinket, akkor óhatatlanul is előhozzuk a saját gyermekkorunkban megtapasztalt módszereket.

Ugyancsak a 30-as évek eleje az, amikor kezd megváltozni az ember teste: felszedünk pár kilót, megjelennek az első ráncok és hirtelen egyre több hasonlóságot látunk magunk és a szüleink között, különösen, hogy ez az a kor, amire jellemzően már gyermekkorunkból is emlékszünk.

Mindez természetesen az öregedés normális velejárója. Persze nem feltétlenül válunk teljesen olyanokká, mint a szüleink, ez a tanulmány csupán magyarázatot keres arra, miért kezdünk külsőleg és viselkedésben is egyre jobban emlékeztetni a saját szüleinkre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!