madárles

2018.03.19. 11:44

Három kontinens gyerekei figyelik a madarak vonulását

A SpringAlive program keretében 5 közismert madárfaj vonulását követik nyomon.

Hortobágy, 2013. augusztus 19. A Hortobágyi Madárkórházban a látogató gyerekek - Tóth Brigitta, Palotai Belián és Kovács Benedek (j) - közreműködésével Déri János állatovos, igazgató egy meggyógyult gólyát enged szabadon. A gyógyult madár így még a madárvonulás kezdete előtt csatlakozhat társaihoz. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

Három kontinens gyerekei figyelik a madarak vonulását a Tavaszi madárles (SpringAlive) elnevezésű program keretében – mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője az M1 hétfői műsorában.

Mivel a program főképp gyerekek bevonására törekszik, így csupán öt közismert, lakott területeken is áthaladó madárfaj – a fehér gólya, a kakukk, a gyurgyalag, a sarlósfecske és a füsti fecske – első feltűnését kell lefotózni és feltölteni az akció honlapjára – tette hozzá az ornitológus. A szóvivő szerint

ha Észak-Afrikától Finnországig érkeznek képek, akkor május végére kirajzolódik a madarak tavaszi vonulása.

A programot a madárvédelmi szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította 2006-ban. Az eredeti elképzelés szerint a program Európa fiatalságát célozta meg, de mára Afrika és Közép-Ázsia is bekapcsolódott az akcióba, így már 54 országból érkeznek adatok a közös rendszerbe.

Borítókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!