nagyon egyszerű az oka

2021.02.22. 08:20

Hoppácska! Kiderült, miért fényesebb az alufólia egyik oldala

Megválaszolták a mindannyiunkat feszítő konyhai kérdést: vajon az alufólia fényes és matt oldala más célt szolgál? Mire kell odafigyelnünk, ha fóliával sütünk-főzünk?

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az alufólia fényes és matt oldalára vonatkozó kérdés olyan triviálisnak tűnik, hogy a legtöbben nem is merik feltenni. De tényleg, miért tér el egymástól az alufólia két oldala? Miért fényesebb az egyik oldal, mint a másik? Van ennek jelentősége a konyhában, vagy teljesen mindegy, melyik oldal fordul az étel felé?

A titok a hengerelés

A sütésnél, főzésnél teljesen mindegy, melyik oldal van az étel felé, vagyis ízlés szerint választhatunk közülük.

De akkor vajon miért különböző a két felület? A titok nyitja az alufólia gyártási módja. Az alufóliát hengereléssel állítják elő, vagyis hő és nyomás segítségével préselik hajszálvékonyra a fém alapanyagot. Egyszerre két réteg fóliát hengerel a gép. Az az oldal, ahol az alufólia érintkezik a másik réteggel, mattabb lesz, mint a másik. A fényes oldal csak a hengerekkel érintkezik, lényegében ennyi a különbség közöttük.

Csomagolásra jobb, mint a sütőbe, vagy a hűtőbe
Fotó: Shutterstock

 

A szakértők végre elárulták a megfejtést: az alufólia két oldala lényegében csak a megjelenésében tér el egymástól, mindkét oldal ugyanazt tudja.

Az egyetlen kivételt a kifejezetten tapadásmentes alufólia jelenti. Ha a fóliát tapadásmentes bevonattal látják el, ezt csak az egyik oldalára viszik fel, így ennek az oldalnak kell az étel felé fordulnia – ezt általában jelzi a gyártó a csomagoláson.

Vigyázat, az alufólia nem egészséges!

Élelmiszer-biztonsági szakértők szerint például az alufóliába nem tudod a maradék ételt légmentesen becsomagolni, így a baktériumok ugyanúgy szaporodásnak indulnak benne, mint ha lefedetlenül kint hagynád a konyhapulton.

Ezért egyre többen állítják, hogy az alufóliának nincs helye az ételek közelében.

Mások az alufóliából a szervezetünkbe jutó alumínium mennyisége miatt aggódnak. Ez a fém több forrásból is a szervezetünkbe juthat, alumíniumot tartalmaznak például egyes dezodorok, gyógyszerek, sőt, akár az ivóvízben is lehet belőle. Testsúlykilogrammonként 40 milligramm még nem jelent gondot, ezt kiválasztja a szervezet.

Nem mindig előnyös használni...
Fotó: Shutterstock

A túlzott alumíniumbevitel viszont árt a vesének, az agynak, a csontozatnak, sőt, vannak kutatások, amelyek a Parkinson- és az Alzheimer-kór, valamint bizonyos daganatok kialakulásával is összefüggésbe hozzák.

A kutatók szerint alufóliában sütni az ételt azért nem egészséges, mert magas hőmérsékleten alumínium oldódik ki a fóliából, egyenesen bele az ételbe. A só és a savasság, például a citrom vagy a paradicsom jelenléte fokozzák ezt a jelenséget. Sőt, nem is feltétlenül kell hozzá sütő, a savas közeg és a só akár a hűtőben is kioldhat valamennyi alumíniumot a fóliából.

Ugyanezért érdemes lecserélni az alumíniumedényeket is, a hűtőben pedig légmentesen záró üveg- vagy kerámiaedényekben tárolni a maradékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!