Zarándoklat

2019.05.23. 06:30

Idén is körbejárja Tokaj-Hegyalját a bor védőszentjének ereklyéje

Ha Szent Orbán napján esik, savanyú, de ha tiszta az idő, édes lesz a hegy leve.

Szent Orbán-zarándoklat

Forrás: beresbor.hu

Szent Orbán, a szőlő és a bor Európa-szerte tisztelt védőszentjének ereklyéjét 1771 óta a zempléni Monokon őrzik, napjainkban a Sarlós Boldogasszonyról elnevezett római katolikus templom az otthona.

2013 óta minden esztendő Orbán-napjához (május 25.) kapcsolódóan – a Tokaji Borbarátnők Társasága, Monok önkormányzata és a vidék többi települése szervezésében – az ereklyét körbevisszik a történelmi borvidéken, és a szent áldását kérik az itt dolgozó szőlészek, borászok, kádárok munkájára.

A háromnapos programra idén május 24. és 26. között kerül sor. Ennek során a Monokról elbocsátott, majd a zarándoklat végén oda visszatérő ereklye ellátogat Tarcalra, Olaszliszkára, Tokajba, Hercegkútra, Erdőbényére és Sárospatakra, ahol a katolikus templomokban szentmisével fogadják az egykori pápa földi maradványait.

A programsorozatot lelki ráhangolódásként péntek este Erdőbényén régi rítusú római katolikus szentmise nyitja meg, Mádon pedig Dékány Tibor fotóiból nyílik ugyanezen a napon kiállítás Szent Orbánról a Demetervin bemutatótermében.

A zarándoklat részletes programját a Tokaji Borbarátnők Társasága honlapján tudják megtekinteni az érdeklődők.

A bőséges termés záloga

Szent Orbán pápa a 3. században élt, vértanúhalál lett a sorsa. Szőlőfürttel vagy kehellyel szokták ábrázolni, számos népi hagyomány kapcsolódik hozzá. Azt mondják, savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, és édes, ha tiszta az idő. A szent földi maradványai 1771 óta a Tokaji Borvidéken, Kossuth Lajos szülővárosában, Monokon találhatók, a Sarlós Boldogasszony-templomban. Ekkor adományozta az ereklyét XIV. Kelemen pápa gróf Andrássy Istvánnak, hogy biztosítsa a bőséges aszútermést a vidék számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!