Farsangi finomság

2020.02.14. 10:57

Így készítsen tökéletes csörögefánkot

Az alakja miatt forgácsfánknak is nevezett farsangi finomság elkészítése sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a szalagosé, a formázása pedig csak ránézésre bonyolult – olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Forrás: Pixabay

Akár élesztős, akár sütőporos vagy sütőpor nélküli változat mellett dönt, a tésztához lényegében csak lisztre, tojásra, vajra vagy zsírra, némi cukorra, csipetnyi sóra és egy kevéske rumra, valamint tejre, tejfölre lesz szüksége.

Nagy tálban kézzel dolgozza össze a receptben előírt valamennyi hozzávalót, majd enyhén lisztezett felületen gyúrja simára a tésztát. A folyékony hozzávalókat (például a tejfölt) a megfelelő állag eléréséig több részletben adja a lisztes elegyhez.

A tésztát enyhén lisztezett felületen hengerelje késfok (körülbelül 2 milliméter) vastagságúra, majd derelyevágóval, esetleg pizzavágóval ossza fel körülbelül 10 centiméter hosszú csíkokra, téglalapokra vagy rombuszokra.

A hosszabbra hagyott tésztacsíkokat lazán megcsomózhatja. A lapok vagy rombuszok közepén ejtsen egy vagy két hosszabb bevágást, majd húzza át a sarkokat a bevágások egyik vagy mindkét végén keresztül.

Lábosban vagy mély serpenyőben bőven melegítsen olajat. Nem kell, hogy túl forró legyen! Óvatosan engedjen bele 3-4 darab csörögét. Többet ne, mert sütés közben megnőnek. Süsse a fánkokat világos aranybarnára mindkét oldalukon.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!