A jó kedély tanulható

2018.02.27. 13:06

Így lehet vidám

A közlekedés viszontagságai, a munkahelyi stressz: nap mint nap sok okunk adódik a bosszankodásra. A kutatók szerint azonban közérzetünk attól függ, miként értékeljük ezeket a mindennapos helyzeteket.

Ugrott a ma esti randevú? Mérgelődhetünk rajta órákig, de ehelyett akár egy szép estét is szerezhetünk, például ha összehozunk egy baráti találkozót. A jó kedélyű emberek hisznek benne, hogy befolyásolhatják az életüket. Aki viszont a körülményei áldozatának érzi magát, idővel pesszimistává válik. A megoldás: kezelje rugalmasabban a váratlan helyzeteket – tanácsolja a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Pozitív gondolatok

Egyre több tanulmány bizonyítja, a vidámság nemcsak hogy rózsaszín szemüvegen keresztül láttatja velünk a világot, hanem a betegségek ellen is védelmet nyújt. Bár a pontos összefüggések még meglehetősen homályosak, az tény, hogy a pozitív gondolatok javítják az agy anyagcseréjét. Az így keletkező hírvivő anyagok olyan folyamatokat indítanak el, amelyek javítják az egyes szervi funkciókat. Több immunsejt termelődik, és a stresszhormonok száma is csökken. Köztudott, hogy az állandó feszültség a rákos megbetegedések egyik legfőbb kiváltó oka. Aki tehát tovább szeretne élni, tegyen meg mindent a jó hangulat érdekében!

Hangulatjavító ötletek

Néha mindenkivel előfordul, hogy mélypontra kerül. Győzze le hamar a mélabút néhány egyszerű trükk segítségével!

  • Célok kitűzése

  • Ez a legjobb módszer akkor, ha nincs megelégedve magával. Az önértékelésére is pozitívan hat, ha konkrétan megfogalmazza, mit szeretne elérni. Fontos, hogy a cél mindenképpen kihívás legyen, miközben reális és elérhető.

  • Tudatos élvezet

  • Ha gyakran frusztrált, próbálja ki ezt a „kellemes” technikát! Tudatosan szagoljon, egyen vagy érezzen valami jót, például szippantsa be a kedvenc virágja vagy parfümje illatát, illetve egyen egy szelet csokit. Ez rögtön eltereli majd a figyelmét a gondokról, ugyanis az érzéki tapasztalatok különösen intenzíven befolyásolják az agyat.

  • Mosolyogjon!

  • Nem kerül semmibe, többnyire mégis fukarkodunk vele. Próbálja ki, hogy egyszerűen rámosolyog arra, aki szimpatikus önnek. Az esetek nagy részében az érintett viszonozza majd a kedvességet. Mivel a pozitív visszajelzés aktiválja az agy azon részét, amely a boldogsághormonok termeléséért felel, mindenki jól jár.

  • Melódiák

  • Teljesen mindegy, hogy Mozart vagy Zséda: a harmonikus muzsika pillanatok alatt boldoggá teszi az embert, hiszen a boldogságért felelős hormonok kiválasztását indítja el az agyban.

  • Jó cselekedet

  • Egy új táska vagy cipő szinte minden nőnek örömet jelent – rövid távon. A pszichológusok szerint tovább tart majd az elégedettség, ha másokkal tesz valami jót.

    Hogyan segítenek a gyógyító érzések?

    Megfázás: A barátság és az embertársainkkal való jó kapcsolat csúcsformában tartja az immunrendszert. A pittsburghi egyetem kutatói 300 egészséges férfit és nőt fertőztek meg náthavírussal. Az eredmény: a rendszeresen veszekedők négyszer nagyobb arányban lettek betegek...

    Rák: A bonni egyetem tudósai idegszálakat fedeztek fel a tumorszövetben. Mivel az idegek közvetlen kapcsolatban állnak az aggyal, a kutatók úgy vélik, hogy a pozitív gondolatok öngyógyulásra ösztönző hatású impulzusokat váltanak ki. Ez magyarázatot adhat arra, hogyan gyógyulhat meg némely esetekben spontán módon a rákos beteg.

    Infarktus: Aki elégedett, az a szívét is óvja. A magukat boldognak valló embereknél az orvosok csak kismértékű érszűkületet diagnosztizáltak az egyik amerikai kísérletben. Márpedig az érszűkület a szívinfarktus és a szélütés leggyakoribb oka.

    Sérülések: aki szeretve és vigasztalva érzi magát, annak a sebei jobban gyógyulnak. Ezt támasztja alá az a kísérlet, amelynek során valamilyen apró sérülést ejtettek a tartós rosszkedvvel küzdő vizsgálati alanyokon. Az emberek fele ezután beszélgetős terápián vett részt, míg a többiek nem. Meglepő, de az első csoport tagjainak sérülései mintegy 25 százalékkal gyorsabban gyógyultak, mint a másodiké.

     

    Borítókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!