A profi étkezés nyolc pontja

2018.06.03. 11:00

Így nézhet ki úgy, mint egy élsportoló

A profi sportolóknak a kemény edzésterv mellett a szigorú étrendet is be kell tartaniuk. Mi a titkuk? Ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat, mi is úgy nézhetünk ki, mint ők – természetesen mindez nem megy egyik napról a másikra.

1. Ne hagyjuk ki a reggelit!

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Azok, akik nem reggeliznek, sokkal többet esznek a nap folyamán. A vércukorszint reggel alacsony, ezért muszáj szénhidrátot, fehérjét enni: pirítóst, tojást, bacont, teljes értékű gabonát, gyümölcsöt. Ha eddig nem reggeliztünk, akkor nem muszáj ezekkel a nehéznek tűnő ételekkel kezdeni, de jó, ha edzés előtt megiszunk egy pohár narancs- vagy almalevet, és eszünk néhány szelet pirítóst mellé – javasolja a csupasport.hu összeállítása.

2. Hidratáljunk!

Ne csak edzés közben igyunk vizet, hanem egész nap ügyeljünk a folyadékbevitelre. A víz rendkívül fontos a szervezet számára, megkönnyíti az emésztést, szállítja a tápanyagokat, feltölti a szöveteket, ízületeket. Ügyeljünk arra is, hogy a megfelelő folyadékmennyiséget ne cukros üdítőkkel vigyük be a szervezetbe. Sportitalokat ihatunk, de ajánlatos azokat is vízzel hígítani.

3. Felejtsük el a gyorséttermeket!

Ha a legjobbak akarunk lenni, ki kell iktatnunk az étrendünkből a gyorséttermi felhozatalt. Nem szabad pizzát, hamburgert, sült krumplit fogyasztanunk. Ezek mind olyan ételek, amelyek hosszútávon ártalmasak.

4. Együnk vasban gazdag ételeket!

A vas fontos nyomeleme a szervezetünknek. A nőknek naponta tizenöt milligrammra, a férfiaknak tíz milligrammra van szükségük. Szakértők szerint a nőknél gyakrabban jelentkezik a vashiány, és ez növeli a sérülések kockázatát. Együnk minél több magas vastartalmú ételt, például spenótot, vörös húst, zabpelyhet, lenmagot.

5. Vezessünk étkezési naplót!

Tervezzük meg mindig, hogy mit eszünk, így könnyebben kiküszöböljük a buktatókat. Ajánlatos már vasárnap az egész jövő heti étkezéseenket megtervezni.

6. Ne diétázzunk!

A legnagyobb hibát sok hobbisportoló elköveti: csökkenti a kalóriabevitelt annak érdekében, hogy fogyjon. A szénhidrát nem az ellenségünk, csak tudni kell, hogy mennyit ehetünk belőle. Jó minőségű szénhidrátokra igenis szükségünk van. Ha a test nem jut elegendő kalóriához, akkor az izomból, lebontás útján veszi el azt.

7. Töltsünk vissza!

Ha befejeztük a nagy intenzitású edzést vagy versenyt, akkor harminc percen belül fogyasszunk valami fehérjét szénhidráttal keverve, így például csokis tejet. Ezzel csökkentjük az izomfájdalmat, a fáradtságot, és segítjük a regenerálódást. Ha nem szeretjük a tejet, akkor sovány sajtot is ehetünk, vagy szendvicset tojással és sovány hússal.

8. Együnk rendszeresen!

A sportolóknak kiegyensúlyozott étrendjük van. Ha sportolunk, együnk gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, magvakat és fehérjét is. Étkezzünk változatosan és rendszeresen, naponta öt-hat kis adag ételt vegyünk magunkhoz.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!