kisokos

2017.11.06. 15:23

Így növelhető a fűtési rendszer hatékonysága

Nyakunkon a hűvös idő, mutatjuk, mit érdemes átnézni ahhoz, hogy hatékonyabb legyen a fűtés!

A csípős őszi esték miatt a legtöbb helyen már langyosak a radiátorok, de nem árt tudnia, hogy sok számos olyan dolog van, amire a legtöbb ember nem gondol, mégis csökkenti a fűtés hatékonyságát.

A fűtésrendszer felülvizsgálatával azonban jelentősen növelhető a hatékonyság, ez pedig a pénztárcánkon is megmutatkozik majd.

Tudta, hogy a lakás hőmérsékletének 1 fokos csökkentésével 6-11 százalékos költségmegtakarítás érhető el?

Nos, hasonló a helyzet a rendszer karbantartásával – illetve korszerűsítésével is. De mire érdemes ügyelni?

  • Csőhálózat

  • A vízben oldott ásványi anyagokból kép­ződő iszapszemcse­-lerakódások és el­tömődések ellen úgy védekezhet, hogy a csőrendszer visszatérő ágába iszapleválasztót tesz. További javulás érhető el, ha az előre menő ágban gondoskodik egy úgynevezett mikro­buborék­leválasztóról is. Ezek segítségével a radiátor csendesebben működik majd, csök­ken a vízben lévő oxigén korrodáló hatása, és a csövekben is egyenletessé válik a nyomás.

  • Radiátorok

  • A radiátorok egy idő után hajlamosak eliszaposodni és levegőssé válni, ami jelentősen csökkenti a hatékonyságukat. Leengedni és levegőtleníteni a fűtési szezon előtt célszerű őket, de megoldást jelenhet a csere is, hiszen az újabb eszközök általában jobb hőleadó-képességgel rendelkeznek, mint az elvízkövesedett, elavult darabok.

  • Kazán

  • Legkésőbb az őszi hónapokban ke­rítsen sort a készülék éves karban­tartására. (Ez bizonyos gyártóknál amúgy is kötelező, hiszen egyes cégek eh­hez kötik a garanciát.) Ilyenkor a szakem­ber kitisztítja, átvizsgálja, illetve szükség esetén újra beállítja a készüléket. Előfor­dulhat, hogy célszerű új kazánt vásárolni. Ekkor gondolja át, hogy csak fűtésre kíván­ja-­e használni a terméket, vagy pedig meleg víz előállítására is alkalmas, úgynevezett kombikészüléket szeretne­-e. Padlófűtés, illetve teljes fűtés­korszerűsítés esetén a kondenzációs kazán a legjobb választás.

  • Szelepek

  • Kevesen tudják, hogy a szelepek­ben is rengeteg szennyeződés rakódik le, ami gátolja a normál működést, ezért, hogy letapadásukat megakadályozzuk, évente egyszer ajánlott az összeset elzárni, majd újra kinyitni. A szelepeknek a fűtés gazdaságossá té­telében is kulcsszerep jut: ha az elavult kézi radiátorszelepet termosztatikusra cseréli, csökkentheti a fűtésszámláját. En­nél ugyanis beállíthatja a kívánt hőfokot, melynek elérése után a fej lezárja a radiá­tort, ami így nem fűt feleslegesen. Gyakori probléma, hogy valamelyik radiátor nem melegít. Ha a probléma légtelenítés után sem oldódik meg, akkor az ok valószínűleg a rendszer beszabályozatlanságában ke­resendő. Ilyenkor mindenképp kérje szak­ember segítségét.

    A rendszer felülvizsgálatán kívül célszerű egyéb tényezőket is figyelembe venni, mint a nyílászárók állapota, a lakás hőszigetelőképessége, illetve egyéb, kiegészítő megoldások. Utóbbiak közé tartozik például a hőtükör (hővisszaverő) fólia, amely a radiátor hőjét a szoba belseje felé irányítja.

    Borítókép: PhotoMediaGroup/Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!