Figyeljen magára

2017.08.29. 11:30

Így őrizze meg szeme egészségét

Sok mindent tehet az éles látásért.

Forrás: Pixabay

Öt tanácsunk segítségével könnyen vigyázhat szeme világára.

1. Tankoljon fel vitaminokból!

Ahhoz, hogy jól működjön, a szemnek egyrészt elegendő tápanyagra van szüksége, másrészt számítanak a bevitt vitaminok – különösen az A-, C- és E – is.

Miben található meg? A-vitamin: máj, tojássárga, sárgarépa, kajszi- és sárgabarack; C-vitamin: zöldpaprika, citrusfélék, paradicsom, salátafélék; E-vitamin: növényi olajok.

2. Mondjon nemet a dohányzásra!

A cigarettában levő méreganyagok egyértelműen felelőssé tehetők a rosszabb vérellátásért, így a látóidegek egészségét is negatívan befolyásolják. A dohányzás az időskori makuladegeneráció (AMD) és a szürke hályog kialakulásának kockázatát is növelheti.

3. Járjon évente orvoshoz!

Attól még, hogy ön még nem vett észre semmilyen elváltozást, romolhatott a látása az elmúlt időszakban. Ezért fontos, hogy évente egyszer részt vegyen a megfelelő kontrollvizsgálaton. 40 éves kortól ajánlott rendszeresen szemészhez járni, hogy az orvos még a kezdeti szakaszban felismerhesse például a zöld hályogot.

4. Pihentesse a szemét!

Főleg akkor, ha egész nap a számítógép előtt ül, mivel a képernyőt nézve ritkábban pislog az ember, így a szem hamarabb fárad el és szárad ki. Olykor nézzen a távolba, vagy tudatosan ügyeljen rá, hogy gyakrabban pislogjon. Szemszárazság esetén segíthetnek még a különféle szemcseppek és műkönnyek is, amikhez bármelyik gyógyszertárban hozzájuthat.

5. Óvja az UV-sugárzástól!

Garantált védelmet egy megfelelő minőségű napszemüveg nyújthat, amit érdemes optikai szaküzletben megvásárolni. Fontos, hogy a kiválasztott darab minél nagyobb részt befedjen a szemkörnyéken.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!