csak látszólag hasonlók

2018.01.18. 16:51

Így tehet különbséget nátha és influenza között

Sokan minden megfázást ugyanúgy kezelnek, pedig nagy különbség van nátha és influenza között.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A vírusok nyáron éppúgy benne vannak a levegőben, mint télen, mégis a legfehérebb évszak a megfázásos betegségek fő szezonja. Ilyenkor a hideg idő és fűtés miatt kiszáradt nyálkahártyánk ugyanis sokkal könnyebben átengedi a vírusokat, mint máskor.

A náthát és az influenzát egyaránt légutakban megtelepedett kórokozók okozzák, de fontos különbség, hogy míg előbbi főleg az orrüreget érinti, az influenza sokkal szerteágazóbb betegség, amely az egész légzőrendszerünket kihívás elé állítja.

Ismerje fel időben!

A legfontosabb a betegség kialakulásának időtartama. A nátha lassan, fokozatosan hatalmasodik el az emberen: először csak „bujkál bennünk valami”, pár múlva pedig már lépni sem tudunk a zsebkendőnk nélkül. A betegség első jele jellemzően a torokfájás, majd ezt követi az orrfolyás, a köhögés, láz viszont ritkán fordul elő. A náthán egy egészséges felnőtt általában 3-5 nap alatt túlesik, de gyerekeknél 1-2 hétig is elhúzódhat.

A legfőbb ok, amiért nem létezik nátha elleni védőoltás, hogy a betegséget több száz különféle vírus okozhatja. A leggyakoribb kórokozó valamelyik rhinovírus, de a megbetegedések fele mögött más vírusfajták, például az adeno- vagy a parainfluenza-vírus is állhat.

Az influenza már makacsabb betegség, amit az A, B vagy C-típusú influenzavírus okoz. A világjárványokért az előbbi felelős, a B csak kisebb csoportokat betegít meg, míg a C a ritkán előforduló, egyedi esetekért felelős.

A náthával ellentétben az influenza már az első tünetek jelentkezése után néhány órával ledönti az embert a lábáról, majd rövid időn belül felvonultatja teljes „arzenálját”, mivel a náthához hasonló tünetek mellé láz, izomfájdalmak, fejfájás, kimerültség és hidegrázás is társulhat.  Ráadásul lassabban is gyógyul: bár maga a betegség nagyjából 10 napig tart, a kimerültség még 2-3 hétig érezhető.

Nem múlik el nyom nélkül

Nagyon fontos tudni, hogy a két betegség eltérő szövődményekkel jár. Míg a nátha többnyire nyom nélkül elmúlik, addig az influenza szövődményei komoly betegségeket is kiválthatnak, például a baktérium okozta tüdőgyulladást, amely antibiotikumokkal kezelhető. Ritkán, de előfordul, hogy az influenza első tüneteként vírus által okozott vérzéses tüdő-gyulladás lép fel, amely akár végzetessé is válhat.

Mivel mindkét betegséget vírus okozza, antibiotikumot alapesetben fölösleges szednie, kivéve, ha az orvosa úgy ítéli meg, hogy komolyabb betegségeket (orr-vagy melléküreg-gyulladás, tüdőgyulladás) előzhet meg vele.

Borítókép:  Photographee.eu / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!