Járvány

2020.04.13. 12:05

Inkább biciklivel járjon, mint tömegközlekedéssel!

Egyre több bicajost látni az utakon, a koronavírus miatt javasolják is a szakértők, hogy tömegközlekedés helyett bringával vagy autóval közlekedjen, aki tud. De hogyan válasszunk magunknak kerékpárt?

Forrás: Shutterstock

A biciklivásárlásnak vannak buktatói, ezért érdemes át­gondolni, mikor és mire akarja használni a vásárolt biciklit − írja a Bors. Munkába járáshoz és sportoláshoz is különféle modellek közül vá­logathat. Ráadásul az internetet is elárasztották az eladó használt bringák.

Munkába országúti is jó

Az országúti bringákat kimondottan versenyzőknek ajánlják.

„Ezeket úgy alakították ki, hogy kisebb legyen a légellenállásuk, szinte fekszik rajtuk az ember. Azoknak ajánlom, akik aszfalton szeretnének sportolni” – magyarázza Berinkei András. Az or­szágúti kerékpárnak van egy fitneszkategóriája, ami nyit a hobbiországútisok felé.

Most különösen fontos, hogy csak egyedül pattanjunk kerékpárra
Fotó: Shutterstock

„Ezek a fitneszkerékpárok gyorsak, masszívak, a legideálisabb városi ingázóknak. Tökéletes választás, ha el akarja kerülni a tömegközlekedést, de gyorsan akar beérni a munkába.

Népszerű a túrabicaj

Mostanában egyre népszerűbbek a túrakerékpárok is. ”A cross és a trekking kerékpárok hasonlóan túrázásra valók. A trekking kerékpárokon gyárilag megtalálható a legtöbb kiegészítő, vagyis szinte úgy jönnek le a szalagról, hogy ha az ember rátesz egy táskát, megindulhat a világ végére. Hosszú túrákra ajánlom„ – fogalmaz a szakértő.

A cross bicikliken kevesebb a pluszteher, ezáltal spor­tosabbak. Ez a multifunkcionális bicikli manapság a legnépszerűbb.

”Tökéletes választás azoknak, akik nem kimondottan sportolni akarnak. Nagy előnye, hogy ha meguntuk, vagy más típusúra váltanánk, könnyű eladni, mert igen keresett„ – említi meg a szakértő.

Próbálja ki a fékeket!

Az új biciklikre csak több ezer kilométer után kell költeni, használt társaiknál viszont hamar előjöhetnek a hibák.

”Attól nem kell félni, hogy az ember egy totálkáros biciklit vesz használtan, ilyen nem nagyon van, mert azt még a laikus is ki tudja szúrni. Vá­sárlás előtt, ha rá­ülünk a kinézett brin­gára, és a kipróbálása alatt nem re­cseg-ropog, a váltók, a fékek működnek, nagy baja nem lehet„ – mondja András, majd hozzátette, a kerékpárüzletekben általában pár ezer forintért felmérik a kétkerekű állapotát.

Olajozni mindig kell

A szakember szerint a fékek, a váltók és a kopó alkatrészek ellenőrzését, a csavarok meghúzását otthon is meg lehet tanulni az internet segítségével.

”A biciklit fontos száraz helyen tartani, a láncokat megolajozni, felfújni a gumikat és tisztán tartani a teleszkópot. Ezek elengedhetetlenek. A szerelés sem űrtechnológia, neki lehet esni, de biztosan több idő lesz, mint szervizben„ – mondja nevetve András.

Vegyen fel sisakot!

A biciklihez több kötelező tartozékot kell vásárolni.

A bringa majdhogynem csupasz, fel kell szerelni ah­hoz, hogy forgalomba állhasson, továbbá bukósisakot és egyéb védőfelszereléseket kell vásárolni. Hasznos a kulacs, de szerszámokra is szükség le­het.

A bukósisak megvédheti a viselőjét
Fotó: Shutterstock

”Egy defekt, lánc- vagy bowdenszakadás bármikor előfordulhat, ezekkel érdemes számolni, ha az ember útnak indul„ – világít rá a szakember. Hottáteszi: a biciklisnél mindig legyen folyadék, egy kis táplálék, személyi igazolvány, megfelelő gumibelső és egy minipumpa.

A jelenlegi helyzetben azonban fontos a maszk és a gumikesztyű is.

”Most ne biciklizzenek csoportosan, hogy lassítsuk a járvány terjedését. Több olyan alkalmazás is van, amelyen követhetik barátaik sporttevékenységeit, és a sajátjukat is megoszthatják. Használják ezeket„ – figyelmeztet Berinkei András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!