Stílusteremtő

2017.07.12. 06:00

Ismerje meg Illy Ferencet, a presszókávé atyját!

Ki gondolná, hogy az eszpresszógépet egy magyar találta fel? És azt, hogy a légmentes csomagolás ötlete is az ő fejéből pattant ki? Méghozzá egy Olaszországba vetődött temesvári magyaréból, Illy Ferencéből, aki Temesvárról indult el, és az első világháború végén több, máig emlegetett és főként túlélt csata után kitüntetéssel szerelt le. Triesztbe vetette a sorsa, ott kávépörkölő üze­met alapított, feltalálta a légmentes csomagolást és megalkotta az első eszpresszógépet. Akkor már Francesco Illyként megteremtette a mostanra világszerte ismert Illycaffé márkanevet.

A feltalálóvá és üzletemberré lett vidéki fiú, Illy Ferenc az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó Temesváron született 1892. október 7-én. A Josefin-negyedben nőtt fel, és az ottani katolikus templomban keresztelték meg. Édesanyja a német Rössler Aloisia (Lujza) volt, magyar édesapja, János asztalosként igyekezett eltartani a családot, szegénységben éltek. Az elemi iskola után Illy Ferenc a temesvári piarista gimnáziumba került, az iskolát 1904-ben végezte el – idézte fel az Adevarul című román lap. Bizonyítványából ítélve úgy fest, nem tanult valami fényesen, a legjobb jegyet kézi rajz tantárgyból kapta, vallásból, történelemből, matematikából és írásból viszont éppen csak átcsúszott.

Bécsben próbált szerencsét, két nagy cégnél is könyvelősködött, aztán katonának állt: 1913-ban sorozták be a császári és királyi temesvári 61. gyalogezredbe. Az akkoriban szokásos kétéves szolgálatra jelentkezett – de az első világháború kitörése mindent megváltoztatott. Mozgósításkor azonnal a harctérre került, és csak öt év múlva, a háború végén szerelt le.

Időközben kiváló tiszthelyettes, többszörösen kitüntetett őrmester vált belőle.

1915-ben megkapta a Koronás Ezüst Érdemkeresztet, 1916-ban a Koronás Vas Érdemkeresztet, utóbbira az akkoriban szokásos szövegezéssel és halmozott jelzőkkel javasolták: „Feladatát fáradhatatlan szorgalommal, szívós kitartással és különös kötelességteljesítéssel végzi. Született rátermettségének, lelkiismeretességének, fáradhatatlan kezdeményező tevékenységének köszönhetően az ezred legénységének veszteségi állománykezelését mindig kifogástalan rendben, példásan vezette. Ezenkívül az ezredsegédtiszti iroda ügyeit ritka ügyességgel és kiváló szakismerettel, áldozatkészséggel, odaadással, megbízhatóan és értően végezte, ami által hozzájárult a harci szellem megtartásához.”

A háborúból őrmesterként szerelt le, és az Olaszországhoz csatolt kereskedővárosba, Triesztbe vetődött. Nem véletlenül, hiszen itt élt Milly, a testvére, aki egy ismert üzletember felesége volt. Illy Ferenc itt szeretett bele unokaöccsei zongoratanárnőjébe, az olasz és ír szülőktől származó Vittoria Bergbe, azaz Dorisba. A 20-as évek végén összeházasodtak, két gyerekük született: Ernesto és Hedda.

Riccardo Illy, Francesco unokája nagyon büszke családja temesvári gyökereire. Egy interjúban azt mesélte, az Illy-házban gyakran főztek hagyományos magyar ételeket, nagymamája a gulyás specialistája volt és németül beszélt a családjával. Édesapja, Ernesto egyáltalán nem tudott magyarul. Az Illy-unokák – Riccardo, Francesco és Andrea – előbb olaszul, aztán németül tanultak meg – mondta el Riccardo az Orizonturi Culturale Italo-Române című lapnak.

Triesztben eleinte – már Francesco Illyként – egy kakaó- és kávékereskedéssel, illetve -pörköléssel foglalkozó cégnél dolgozott, 1933-ban pedig megalapította saját vállalkozását, az Illycaffét. Ez merész lépésnek számított, hiszen akkoriban Triesztben hatvannál is több kávéval foglalkozó vállalat működött.

A Vasárnap Reggelben még több érdekességet olvashat Illy Ferencről, és számos izgalmas interjút, cikket is talál benne; keresse az újságárusoknál!

 

Címkék#vákuum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!